18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Prezentovan Projekat za vodosnabdijevanje i tretman otpadnih voda u opštini Zvornik

U Zvorniku je danas održana prezentacija Studije izvodljivosti za pripremu Projekta za vodosnabdijevanje i sakupljanje i tretman otpadnih voda u opštini Zvornik.

U sklopu Studije pripremljen je dugoročni strateški investicioni program za infrastrukturu vodosnabdijevanja i prikupljanja i tretmana otpadnih voda u opštini. Takođe je identifikovan prioritetni investicioni program, za sprovođenje u kratkom roku, sa ciljem poboljšanja usluga vodosnabdijevanja i kanalizacije. Urađena je i procjena uticaja predloženih investicija na životnu sredinu, a pripremljen je i finansijski model poslovanja AD „Vodovod i komunalije“ kako bi se demonstrirale potrebne aktivnosti u cilju obezbjeđenja dugoročne održivosti poslovanja u pogledu tehničkih, finansijskih i ekoloških kriterijuma.

Glavni ekspert za sektor zaštite životne sredine Soheil Hasan, vođa Ekspertskog tima za izradu Studije, rekao je da ovaj dokument neće služiti samo trenutno, nego za narednih 30 godina.

Načelnik opštine Zoran Stevanović pojasnio je da je opština Zvornik dio velikog projekta koji se realizuje u Republici Srpskoj.

– Mi već tri godine radimo na unapređenju vodovodnog i kanalizacionog sistema u opštini. Završili smo prvu fazu Vodovoda „Zvornik sjever“ i sada smo u dugoj fazi gdje je oko 7 miliona KM vrijednost svih projekata, a to su vodovod „Zvornik sjever 2“, vodovodni sistem Pilica-Lokanj, vodovodni sistem Tršić, kanalizacija Tabanci i rekonstrukcija glavnih distributivnih i potisnih cjevovoda u Zvorniku i Karakaju. Nakon završetka projekta, preko 80 odsto stanovnika naše opštine imaće u svojim domovima bakteriološki ispravnu vodu. Od Pilice, preko Lokanja do Zelinja, praktično skoro sva naseljena mjesta imaće priliku da se priključe na vodovod kojim upravlja naše gradsko komunalno preduzeće. Veoma je bitan i projekat za prečišćavanje otpadnih voda gdje u periodu koji je pred nama moramo obezbijediti sredstva kako bi ovo pitanje zauvijek bilo riješeno, jer znamo da sada sve otpadne vode iz kanalizacije završavaju u našim vodotocima – rekao je Stevanović.

Predsjednik Tima za implementaciju projekta poboljšavanja vodosnabdijevanja i kanalizacionog siistema u zvorničkoj opštini Jovan Tomić istakao je da će Studija odrediti konačne smjernice što se tiče razvoja vodovodne i kanalizacione mreže u zvorničkoj opštini.

– Ona bi trebalo da odredi siguran put kojim opština mora ići, odnosno trasiraće put razvoja vodovodnog i kanalizcionog sistema. Ovo je Studija izvodljiovosti koja pokazuje kako treba unapređivati vodovodni i pogotovo kanalizacioni sistem, jer Zvornik ne posjeduje nikakav oblik prečišćavanja otpadnih voda, a sad je praktično urađena neka predprojektna dokumentacija za svođenje svih kanalizacionih voda do prečistača i ispuštanje prečišćenih otpadnih voda. Sljedeći koraci su izrada projektnih dokumentacija, u zavisnosti od toga sa koliko sredstava se raspolaže – napomenuo je Tomić.

Studija se izrađuje u okviru Projekta „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“, a koji finansiraju Evropska Unija i Evropska investiciona banka, dijelom kroz grant, a dijelom veoma povoljnim kreditom koji je odobren od strane Vlade Republike Srpske.

Na današnjem događaju koji je održan u Domu omladine, domaćin i uvodničar bio je načelnik opštine Stevanović. Prezentaciji su prisustvovali i zamjenik naačelnika opštine Danijel Dragičević, predstavnici „Vodovoda i komunalija“, Elektrodistribucije, „Zvornik puteva“, JP „Regionalna deponija“, „Drina transa“, Republičkog zavoda za geološka istraživanja, preduzeća „Studen prom“, Opštine Mali Zvornik i nadležnih opštinskih odjeljenja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se