18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Poslaničke mandate vratilo 13 kandidata

SARAJEVO – Od početka postupka konačne ovjere rezultata općih izbora u BiH mandate je vratilo čak 13 kandidata za poslanike na raznim nivoima zakonodavne vlati, a među njima i nekolicina široj javnosti poznatih političara, poput Marka Pavića (DNS), Slavka Vučurevića (PDP), Dževada Bećirevića (SDP) ili Stanka Primorca (HSP BiH).

Kako je „Nezavisnim“ potvrđeno u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, još traje postupak dodjele, odnosno potpisivanje izjava kandidata da li prihvataju ili odbijaju mandat, pišu Nezavisne novine.

„U ovom trenutku ne možemo reći koliko će još biti odbijanja. Mandat koji bude vraćen ide sljedećem kvalifikovanom kandidatu iz tog političkog subjekta. Ukoliko mandat odbiju dvije osobe sa iste liste, mandati onda idu sljedećoj dvojici, itd.“, pojašnjava Maksida Pirić, portparol CIK BiH.

Izborno zakonodavstvo

Ona ističe da kandidati kao glavne razloge odbijanja skupštinskih klupa navode probleme privatne prirode, odnosno obnašanje neke druge funkcije.

Potpuno drugo pitanje je, međutim, zašto su kandidati onda uopće bili na listama ako su unaprijed znali da će odbiti mandat? Iako odgovor izgleda prilično jasan (osiguranje mandata više za svoju stranku), ova problematika je već uveliko ulazak u domen izbornog zakonodavstva, koje i na ovim primjerima potvrđuje neophodnost reforme.

Jedan od poznatijih političara koji su odbili mandat je i Milovan – Cicko Bjelica (SDS), aktuelni načelnik općine Sokolac, koji je trebalo da postane poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Bjelica razloge odbijanja mandata pravda teškom situacijom u općini i njegovom potrebom da i dalje bude sa sugrađanima.

„Mandat sam odbio zbog dužnosti načelnika opštine. Malo je teža situacija u opštini i smatram da mogu više uraditi ovdje. Da sam uzeo mandat, ispao bih nekorektan prema mojim sugrađanima“, kaže Bjelica, dodajući da se osjeća kao neko ko se vratio u život „nakon deset godina brutalnih sankcija prema njemu“.

Na pitanje kakav je bio stav SDS-a po ovom pitanju, kaže da mu je predsjednik stranke rekao da je odluka isključivo na njemu.

Mandat u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona odbio je i Stanko Primorac (HSP), političar koji je u turbulentnom mandatu vlasti na izmaku bio član kolegija, a u jednom trenutku čak obnašao i dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH.

„Najiskrenije, umorio sam se od politike, a imam i zdravstvenih razloga“, kaže Primorac, koji odbija spekulacije o mogućem napuštanju stranke.

„Dok sam živ, biću u HSP-u, ja sam ga i osnovao“, poručuje Primorac.

Bećirević „premijer“

Mandat je, promatrano s pozicije koju trenutno obnaša, razumljivo odbio i Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona (SBK) iz SDA, pa se i u ovom slučaju postavlja opravdano pitanje zašto je uopće bio na listi.

No, to nismo uspjeli saznati, jer Lendo juče, kako nam je kazala njegova tajnica, nije bio prisutan na poslu u vrijeme kada smo zatražili njegov komentar.

Također, izjavu nije mogao dati ni Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja, koji nam je poručio da ne može razgovarati „jer je na ručku sa ambasadorom Srbije“.

Podsjećamo, Vučurevića je zbog neprimjerene predizborne retorike CIK BiH svojevremeno skinuo s liste, ali je kasnije vraćen nakon što mu je kaznu ukinulo Apelaciono vijeće Suda BiH.

Zanimljivo, ali među ovom ekipom zvaničnika je i Dževad Bećirević (SDP), dugogodišnji načelnik općine Centar Sarajevo.

Bećirević je sebe čak vidio i kao premijera Kantona Sarajevo, najavljujući u izbornoj utrci sigurnu pobjedu SDP-a u Sarajevu. No, ova partija, kao što je poznato, ostvarila je katastrofalan rezultat, a Bećirević je na kraju vratio mandat.

Kandidati koji su odbili mandat

– Slavko Vučurević (PDP), Narodna skupština RS (izborna jednica 309)

– Marko Pavić (DNS-NS-SRS), NS RS (izborna jednica 301)

– Milovan Bjelica (SDS-PUP-SRS RS), NS RS (izborna jednica 308)

– Marijan Oršolić (HDZ koalicija), Skupština PK (izborna jedinica 202)

– Mato Brkić (HDZ koalicija), Skupština PK (izborna jedinica 202)

– Muhamed Ramović (SBB), Skupština BPK Goražde (izborna jedinica 205)

– Dževad Bećirević  (SDP), Skupština KS (izborna jedinica 209)

– Nermin Ogrešević (A-SDA), Skupština USK (izborna jedinica 201)

– Stanko Primorac (HSP BiH-DSI), Skupština ZHK (izborna jedinica 208)

– Bojana Bukmir (NSRzB) Skupština ZHK (izborna jedinica 208)

– Tahir Lendo (SDA), Skupština SBK (izborna jedinica 206)

– Sedžad Milanović (SDA), Skupština SBK (izborna jedinica 206)

– Nikola Grubešić (HDZ koalicija) Skupština SBK (izborna jedinica 206)

„Zamjenski“ poslanici

Kako je potvrđeno u CIK BiH, neki od kandidata koji su dobili mandate umjesto svojih kolega koji su ih vratili su:

Zoran Pologoš       (PDP),

Elvedin Mušanović (SDA),

Emir Ganić            (SDA),

Suzana Krišto        (HDZ koalicija),

Žarko Karačić        (NSRzB),

Viktor Kvesić        (HSP BiH-DSI), itd.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se