15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Poslali 61 osobu na 238 godina robije

BANJALUKA – Okružni sudovi u Republici Srpskoj, izuzev trebinjskog, osudili su u prvih šest mjeseci ove godine pravosnažno 61 osobu na 238 godina i mjesec zatvora.

Skoro polovina zatvorske kazne koju su izrekla četiri okružna suda otpada na bijeljinski koji je 24 osobe osudio na 110 godina zatvora. Drugi po visini ukupne izrečene kazne je Okružni sud u Banjaluci čije su sudije iza rešetaka poslale 28 osoba, a u zatvorima će ostati nešto više od 98 godina.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu osudio je u prvom polugodištu osam osoba na 11 godina zatvora. Sudije Okružnog suda u Doboju izrekle su za šest mjeseci samo jednu pravosnažnu presudu kojom je osuđenom izrečeno devet godina zatvora.

Iz Okružnog suda u Trebinju su odgovorili da su u prvih šest mjeseci ove godine izrekli četiri presude i osudili pet osoba, ali nisu dostavili podatke kolika im ja kazna dosuđena, piše Glas Srpske.

Najveću pojedinačnu kaznu u prvih šest mjeseci ove godine izrekao je Okružni sud u Bijeljini koji je penzionisanog policajca Dragana Đokića (58) iz Lopara osudio na 38 godina zatvora. On je osuđen za ubistvo bratića Dražena, njegove supruge Mire i Draženove majke Mare. Utvrđeno je da je Đokić ubistva počinio zbog poremećenih imovinskih odnosa. Nakon zločina koji je nezapamćen u Loparama, Đokić je pucao sebi u glavu, ali je preživio.

Druga najstroža kazna u prvom polugodištu 2014. izrečena je u banjalučkom Okružnom sudu, koji je na 14 godina robije poslao Branislava Smiljanića (38) zvanog Ćelo iz Banjaluke. Smiljanić je osuđen kao vođa grupe koja se bavila zelenaštvom i iznudama. Osim zatvorske izrečena mu je i novčana kazna od  20.000 maraka i oduzeta nelegalno stečena imovinska korist od oko 70.000 maraka.

Iako je jedina pravosnažna presuda koja je za pola godine izrečena u dobojskom Okružnom sudu u njoj je izrečena treća po visini kazna. Jovo Trifković iz Dervente osuđen je na devet godina zatvora zbog ubistva sina Igora. U sina je pucao iz pištolja na spomeniku njegove majke na groblju u blizini Dervente.

Okružni sudovi u Banjaluci, Bijeljini, Doboju i Istočnom Sarajevu osudili su u cijeloj prošloj godini 123 osobe na 494 i po godine zatvora. Okružni sud u Trebinju je u 2013. osudio 14 osoba, ali nisu željeli da saopšte podatak kolika im je kazna izrečena.

Prošle godine najviše kazni je izrečeno u banjalučkom Okružnom sudu gdje je 70 osoba osuđeno na 270 godina i šest mjeseci zatvora. Dobojski Okružni sud izrekao je 95 godina zatvora za 20 osoba, a bijeljinski je u zatvor poslao 19 osoba na 93 godine zatvora. Okružni sud u Istočnom Sarajevu osudio je u 2013. godini 14 osoba na 36 godina zatvora.

Najveća kazna prošle godine iznosila je 19 godina, a izrečena je u bijeljinskom Okružnom sudu Predragu Petroviću (30) iz Orahovice kod Srebrenice zbog ubistva rođake Dikosave Petrović (89) i razbojništva.

Prema podacima okružnih sudova u RS najviše presuda tokom prošle i ove godine izrečeno je za razbojništva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se