5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

POSAO ‘PREKO GRANE’ Zemlje u kojima možete naći posao

Babice, kuvari, elektroinženjeri, limari, medicinske sestre, pekari, poslastičari, vodoinstalateri, elektrotehničari – neka su od zanimanja koja nudi švedski Zavod za migracije, a poziv je upućen stranim državljanima.

Na svojoj internet stranici migrationsverket.se. švedski državni Zavod objavio je kako ima posla i za stomatologe, farmaceute, arhitekte, građevinske inženjere i tehničare, komercijaliste, geodete, ljekare, instruktore vožnje, mehaničare, učitelje i nastavnike u osnovnim i srednjim školama, psihologe, te radnike koji grade željeznice i putove, rudare, parketare, krovopokrivače, stakloresce, bravare i servisere, piše Slobodna Dalmacija.

Švedska će poželjeti dobrodošlicu i pedagozima za slobodne aktivnosti, zubnim tehničarima, montažerima grijanja i ventilacije, brodskim mašinistima…

Evo kako do posla

Ako švedski poslodavac pozove kandidata na razgovor za neko od traženih zanimanja i ponudi mu posao, zahtjev se može poslati iz te zemlje i nije nužan povratak u domovinu radi rješavanja administrativnih pitanja.

Prema objavljenim podacima konsultantske kompanije Ernst and Young, prosječna bruto plata u Švedskoj je gotovo 33.000 evra godišnje, odnosno nešto više od 2700 evra mjesečno. ‘Švedski sto’ s brojnim i raznovrsnim dobro plaćenim poslovima zvuči nestvarno vojsci nezaposlenih kod nas, koji zbog loše ekonomske situacije i pesimističnih prognoza sve češće gledaju šta se nudi izvan granica zemlje.

I Norveškoj potrebni radnici

Radne snage nedostaje i u Norveškoj, a traže se inženjeri, ljekari, profesori, vozači, kuvari… Prosječna mjesečna plata je 4 hiljade evra, ali su troškovi života u toj zemlji izuzetno visoki.

Tržište rada u Njemačkoj

U Njemačkoj se, na primjer, traže visokokvalifikovani radnici kojima nisu potrebne radne dozvole. Sezonski radnici u ugostiteljstvu i poljoprivredi u Njemačkoj mogu bez radne dozvole raditi do šest mjeseci.

„Trenutačno tržište rada Njemačke ima najveće potrebe za radnicima, osobito Bavarska i Sjeverna Rajna-Vestfalija. Osim što se radi o državi koja obuhvaća veliko geografsko područje i ima velik broj stanovnika, radi se i o zemlji s jakom privredom, ali i starim stanovništvom.

Svi ovi elementi pridonose tome da je Njemačka danas najveći “uvoznik” radne snage iz drugih članica EU-a, ali u nekim sektorima sve više i iz trećih zemalja“.

Gdje ima najviše radnih mjesta?

Broj oglašenih radnih mjesta ne znači nužno da su mogućnosti zapošljavanja za naše državljane tamo najveće. Na primjer, u ovom trenutku na EURES portalu najviše je otvorenih mjesta u Velikoj Britaniji, a uz Njemačku, slijede Belgija, Francuska, Austrija i Holandija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se