14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Počelo vrbovanje stranačkih preletača

BANJALUKA – Dok traju pregovori o formiranju Vlade RS, na terenu se vodi pravi mali rat za poslanike, odnosno „preletače“, koji bi pojačali redove onih koji prvi dođu do većine od 42 poslanika.

U najjačim partijama u RS, odnosno SNSD-u i SDS-u, tvrde da će upravo njihovu većinu podržati nekoliko poslanika koji su mandate dobili u suprotnom taboru jer dok u SNSD-u kažu da svi bježe od gubitnika, u SDS-u tvrde da su ih već kontaktirali oni koji žele da pobjegnu iz „broda koji tone“, pišu Nezavisne novine.

„Uvjerena sam da će Klub SDS-a u Narodnoj skupštini RS uskoro postati bogatiji za još nekoliko poslanika“, rekla je Aleksandra Pandurević, novi-stari poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

S druge strane, u SNSD-u kao najjačoj partiji u RS, koja je u NS RS osvojila 29 mandata, tvrdnje SDS-a o „preletačima“ u njihove redove nazivaju besmislicom i blefiranjem kako bi popravili svoju poziciju.

„Ne treba nasjedati na takvo blefiranje. Niko pametan ne bi pobjegao iz koalicije koja već sada ima većinu u NS RS. Naprotiv, pametni bježe iz takvog Saveza za promjene. Ovog trenutka mogao bih da vam nabrojim tuce zvučnih imena iz SDS-a koja su se, iz različitih razloga, poslije izbora javila rukovodstvu SNSD-a sa željom da sarađuju s nama. Naravno da među njima ima i poslanika u novom sazivu Narodne skupštine RS, ali nije vrijeme da se s njihovim imenima izlazi u javnost. To je prava istina u priči o ‘preletačima’ i o stabilnoj skupštinskoj većini koja će podržati novu vladu SNSD-a i naših koalicionih partnera“, rekao je Staša Košarac, novoizabrani poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Ni u jednoj od ovih partija nisu željeli govoriti o imenima onih koji bi eventualno mogli pojačati njihove redove jer, kako kažu, o tome je još rano govoriti i ništa se neće desiti dok se ne verifikuju mandati poslanicima koji će u naredne četiri godine sjediti u klupama Narodne skupštine RS.

Gotovo svi akteri političke scene u RS tvrde da će biti nemoguće da se bez „preletača“ stvori koliko-toliko stabilna skupštinska većina, koja bi podrazumijevala najmanje 47 poslanika koji podržavaju Vladu RS.

Podsjećanja radi, trenutno skupštinskoj većini od 42 poslanika najbliži je blok okupljen oko SNSD-a koji ima 29 poslanika, a koji će, po svemu sudeći, podržati i osam poslanika DNS-a, plus pet poslanika SP-a. Ovom bloku, kako stvari sada stoje, pridružiće se i poslanici SDA, kojih će u okviru koalicije „Domovina“ biti najmanje troje.

I u nekim manjim partijama se bave „preletačima“, pa je tako Dragan Čavić, lider NDP-a, čiji su poslanici iz ovog saziva prije četiri godine pojačali SNSD, kaže da su već kontaktirani gotovo svi poslanici iz njegove poslaničke grupe koja će zasjesti u NS RS te da je očigledno da SNSD pokušava dobiti još kojeg poslanika iz opozicionih stranaka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se