9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Pad ispod 81 dolara: Cijena sirove nafte najniža u posljednje četiri godine

Cijena barela sirove nafte jutros pala na 80,44 dolara, što je najniže u posljednje četiri godine

ANKARA – Cijena sirove nafte danas je pala ispod 81 dolara po barelu, što je najniža cijenu u posljednje četiri godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema zvaničnim podacima, cijena nafte pala je na 80,44 dolara  u srijedu ujutro, nakon što je u utorak navečer pala na 81,21 dolara po barelu.

Cijena nafte početkom ove sedmice počela je rasti preko 85 dolara po barelu, a u ponedjeljak se povećala na 85,46 dolara kada su azijske zemlje kupovale naftu kako bi opskrbile svoje rafinerije.

Međutim, nagli pad cijene desio se nakon što su neki članovi OPEC-a najavili da kompanije neće obustaviti proizvodnju nafte bez obzira na pad cijena.

Kuvajt, koji je član OPEC-a, odbio je obustaviti proizvodnju tvrdeći da će se cijene stabilizovati nakon što tržište konzumira višak nafte.

Drugi članovi, poput Saudijske Arabije i Iraka, takođe su izjavili da će sniziti cijene nafte za Ameriku kako bi se natjecali sa proizvođačima nafte u zemlji, što je doprinijelo ubrzanom padu, navode stručnjaci za naftu.

Članovi OPEC-a sastaće se 27. novembra kako bi se usaglasili o strategiji suzbijanja pada cijena nafte i razgovarali o tome da li je obustava proizvodnje održiva opcija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se