14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Ovo su pet razdoblja u godini kada smo najtužniji

Neki spominju serotonin, na koji utiče količina svjetlosti. Naime, pri nedostatku svjetla, serotonin se pretvara u melatonin, koji kontroliše san.

Zašto vrijeme tako snažno utiče na raspoloženje?

Neki spominju serotonin, na koji utiče količina svjetlosti. Naime, pri nedostatku svjetla, serotonin se pretvara u melatonin, koji kontroliše san. Zbog toga s dolaskom zime postajemo tužniji i pospaniji. Međutim, norveški naučnici ustanovili su da u skandinavskim zemljama vrijeme daleko više utiče na ljude tokom proljeća i ljeta, a manje tokom zimskih mjeseci, pa teorija o uticaju manjka svjetlosti postaje upitna, piše Večernji.hr.

No, bez obzira na uzrok, dr. Norman Rozental na Huffington Postu, upućuje na razdoblja kad se tuga posebno javlja:

1. Naglo jesensko zahlađenje

Dr. Rozental kaže da postoji neka specifična jesenska tuga. Još uvijek su svježa sjećanja na ljeto, pa nas hladan jesenski vazduh teže pogađa.

2. Sedmica nakon povratka na zimsko vrijeme

To što jednu nedjelju spavamo duže, isprva nam se čini pozitivnom promjenom. Ali kad se tijekom tjedna vraćamo kući, a vani je već mračno, raspoloženje nam pada. Posebno ako ne uživate u jutarnjoj svjetlosti.

3. Nakon praznika

„Praznici obično podižu raspoloženje. Ali nakon njih vraćamo se uobičajenim poslovima i više nemamo ništa dobro na vidiku“, kaže dr. Rozental.

4. Treći ponedjeljak u januaru

Prema mišljenju britanskog psihologa Klifa Arnala, treći ponedjeljak u januaru najtužniji je dan u godini. Faktori koji su pomogli da se odredi najtužniji dan u godini bili su loše vrijeme, dugovi zbog praznika i propali planovi (do ovog datuma novogodišnje se odluke obično više ne provode).

5. Početak proljeća

„Proljeće nas zadirkuje. Dođu dva topla dana i mislimo da je zima iza nas. Ali pred nama je obično podosta loših dana prije nego što zaista obučemo lakšu garderobu“, kaže dr. Rozental. Proljeće se zato čini dugim razdobljem, posebno ako čekate ljeto.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se