18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Nijemci zabrinuti zbog ruskog uticaja na Balkan

BERLIN – Njemačka vlada zabrinuta je zbog širenja uticaja Rusije na zapadni Balkan, ali nema adekvatan odgovor na tu politiku, piše ugledni njemački sedmični list „Der Spiegel“.

Autor teksta navodi da je u posjedu povjerljivog dokumenta Ministarstva spoljnih poslova Njemačke „Uticaj Rusije u Srbiji“, u kojem se upozorava da Rusija daje sve veći strateški značaj našem regionu, prenose Nezavisne novine.

Kad se radi o Srbiji, njemačka vlada smatra da Rusija kroz tijesnu vojnu saradnju i isporuku gasa pokušava Srbiju čvrsto vezati uz sebe.

„Putinov je cilj izložiti zemlje zapadnog Balkana tolikom pritisku koji će dovesti do toga da one ili odustanu od članstva u EU, ili da tamo kroz njih šire proruski uticaj“, navodi list.

Elmar Brok, evropski parlamentarac, član vladajuće Hrišćansko-demokratske unije iz Njemačke, za „Der Spiegel“ ocjenjuje da se radi o strateški osmišljenom potezu Rusije kako bi na te zemlje izvršila ekonomski pritisak. List piše da je ruska politika prema Srbiji jako slična politici prema BiH, citirajući Kristijana Šmita, ministra poljoprivrede, koji je nedavno boravio u BiH po nalogu Angele Merkel, njemačkog saveznog kancelara.

„Po svemu sudeći Rusija pokušava kroz entitet RS proširiti uticaj na cijelu BiH. To otežava i put Srbije prema EU“, ocijenio je on za „Der Spiegel“.

List dalje piše da Njemačka teško pronalazi odgovor na rusku politiku za Balkanu.

Kako je pojasnio Mihael Rot, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke, ta zemlja ne može ući u takmičenje sa Rusijom u vezi sa zapadnim Balkanom. Umjesto toga, kako je rekao, zemljama zapadnog Balkana treba pojasniti da je članstvo u EU u njihovom interesu.

Inače, žučne rasprave zbog ruske politike prema zapadnom Balkanu i BiH traju otkad je prošlog utorka Vitalij Ćurkin, ambasador Rusije u Savjetu bezbjednosti UN-a, odbio da podrži produženje Misije EUFOR-a u BiH, uzdržavši se od glasanja.

Njemački i zapadni mediji tvrde da je cilj blokirati ulazak BiH u EU, dok je Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH, „Nezavisnim“ nedavno rekao da Rusija nije protiv EUFOR-a niti ulaska BiH u EU, već da je protiv ulaska u NATO jer, kako je rekao, o tome ne postoji saglasnost tri konstitutivna naroda.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se