13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Nema Srpske u sporazumu Saveza za promjene, SDA i DF-a

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se u sporazumu Saveza za promjene, SDA i DF-a nigdje ne pominje Republika Srpska i da se njime gubi institucionalna stabilnost Republike.

„Imali smo značajnu institucionalnu stabilnost Srpske i to su priznavali i drugi. Srpska je bila pitana i nije se mogla donijeti nijedna odluka u BiH bez Srpske. Čavić /Dragan/, Bosić /Mladen/ i Ivanić /Mladen/ su potpisali da je to nepotreban zastoj“, naveo je Dodik.

On je sinoć za RTRS rekao da se u tom sporazumu poziva na usvajanje mehanizma koordinacije, te podsjetio da je za to pitanje, kao i za pitanje „Sejdić-Finci“, Republika Srpska dala rješenja.

„U osnovnom dokumentu koji su potpisale SDA i DF navodi se da mehanizam koordinacije podrazumijeva da glavnu ulogu u koordinaciji ima predsjedavajući Savjeta ministara. To nije mehanizam koji smo mi dogovarali. Naš mehanizam podrazumijeva potpunu afirmaciju naše nadležnosti“, istakao je Dodik i naglasio da to predstavlja jedan o prenosa nadležnosti.

On je dodao da su članice Saveza za promjene olako pristale na dogovor sa strankama koje se zalažu i za formiranje nova dva ministarstva na nivou BiH – za poljoprivredu i obrazovanje, te za uvođenje apelacionog suda.

„A Srpska traži ukidanje i redukciju prava sudova na nivou BiH“, napomenuo je Dodik.

Predsjednik Srpske je upitao da li zalaganje za konstituisanje i funkcionisanje stabilne izvršne vlasti u BiH podrazumijeva uvođenje Savjeta ministara kao vlade BiH.

„Izvršna vlast u BiH je Predsjedništvo i ono je izabrano. Savjet ministara nije vlada BiH, već pomoćni organ Predsjedništva“, istakao je Dodik.

On je naveo da je ključna laž u tom sporazumu da je Predsjedništvo donijelo odluku o knjiženju 63 lokacije perspektivne vojne imovine, jer za to nije ni nadležno.

Dodik je podsjetio na sporazum lidera šest stranaka u BiH iz 2012. godine u kojem se navodi da će se perspektivna vojna imovina knjižiti na Ministarstvo odbrane BiH, a da će se neperspektivna knjižiti na entitete, ukoliko u roku od 60 dana Savjet ministara ne donese odluku o knjiženju u vlasništvo BiH.

„Principi u sporazumu nisu stavljeni van snage“, rekao je Dodik.

On je dodao da će se kao predsjednik Republike Srpske boriti protiv štetnih odluka za Srpsku, te upozorio da je u sporazumu SDA i DF navedeno da će se imovina knjižiti po nalogu Pravobranilaštva, što je protivustavno.

Dodik je naveo da je na sastanku sa SDA rekao da to neće prihvatiti, da SDS, PDP i NDP imaju pravo da naprave sporazum, ali da je riječ o politikama, a ne pojedincima.

On je ocijenio da je za Republiku Srpsku najbolje da ima istu vlast na nivou BiH i entiteta, te dodao da je Srpska sa ovakvim načinom konstituisanja vlasti lišena bilo kakve odgovornosti za BiH.

„Ne idemo u politike koje nisu definisane. Možemo sa SDA, ali na bazi dogovora o tome šta je moguće. Naravno da bi bio dobar cilj svih da kažemo da idemo u pravcu dobijanja kandidatskog statusa BiH“, rekao je Dodik.

On je konstatovao da je Srpska izbornim rezultatima dovela sebe u poziciju da nije u mogućnosti da odbrani institucionalnu snagu kakvu je imala ranije, te da nije dobra podijeljenost srpskog glasačkog i političkog tijela.

Govoreći o projektu „Južni tok“, Dodik je rekao da on ne ugrožava interese Bošnjaka i ne pravi nikakve obaveze BiH i FBiH, te da će ukoliko bude zastoja na nivou BiH učiniti sve da nijedna druga odluka ne prođe dok ne bude data saglasnost za „Južni tok“.

„Srpska ima veće investicije nego FBiH. Zašto se blokiraju investicije gasovoda u Srpskoj i izgradnja termoelektrana u Banjaluci i Prijedoru? Zašto ne smijem da govorim o tome da BiH koja nas blokira u razvoju nam i ne treba“, zapitao je Dodik i zaključio da je projekat „Južnog toka“ od kapitalnog interesa za Srpsku.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se