20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Menadžment „Alumine“ ispoštovao sve dogovore sa Sindikatom metalske industrije i rudarstva

ZVORNIK – U „Kompaniji“ Alumina“ održan je sastanak Sindikalnog odbora Sindikata metalske industrije i rudarstva sa menadžmentom ove fabrike. Razgovorano je o aktuelnoj situaciji u preduzeću, planovima Kompanije za naredni period, te o realizaciji zaključaka dosadašnjih pregovora između sindikata i poslodavca.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Mile Matić istakao je da menadžment, uprkos brojnim problemima i teškoćama sa kojima se fabrika suočava u radu, učinio maksimalne napore da se poboljša materijalni položaj zaposlenih. On je rekao da su isplaćena sva zaostala primanja prema radnicima i ostvarena redovnost u isplatama plata, da su zarade, u odnosu na raniji period povećane za oko 30 odsto, te da je radnicima isplaćen regres za 2014. godinu.

„Cilj nam je da bolje i više radimo i da imamo zadovoljne radnike“, istakao je Matić. On je najavio da će menadžment, vodeći interese Kompanije i zaposlenih, nastojati da se poboljša i unaprijedi sistem raspodjele, koji će, kako je rekao, dovesti do toga da Kompanija ostvaruje još bolje poslovne rezultate.

Matić je najavio povećanje proizvodnog kapaciteta i plasmana proizvoda u 2015. godini, te realizaciju nekoliko proizvodnih programa koji treba da poboljšaju tržišnu poziciju Kompanije.

Predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić izrazio je zadovoljstvo ostvarenim socijalnim dijalogom sa menadžmentom „Alumine“.

„Svi dosadašnji zaključci iz protokola između sindikata i menadžmenta su izvršeni u cjelosti“, rekao je Peulić. To govori, kako je naglasio, o veoma kvalitetnom socijalnom dijalogu i „Alumina“ je školski primjer da se sa predstavnicima rukovodstva fabrike može razgovarati o svim pitanjima od izuzetnog interesa, poručio je Peulić.

Međusobno razumijevanje i dogovaranje sindikata i menadžmenta, dodao je Peulić, upravo je rezultat da zaposleni, nakon završetka isplate regresa, imaju uvećane plate za 173 marke do kraja 2014.

„Krajem godine poslodavac i sindikat će ponovo razgovarati o novoj cijeni rada, odnosno o novim elementima raspodjele za naredni period, koji će biti uslovljena planom proizvodnje za 2015. godinu“, istakao je Peulić.

Kako je rekao Peulić, učesnici današnjeg sastanka su se saglasili da se mora više i kvalitetnije raditi, kako bi se obezbijedila veća materijalna osnova i kako bi se očuvala „Alumina“ kao privredni subjekat, a samim tim i sva radna mjesta u ovom kolektivu.

„Sindikat je, sa zaposlenim radnicima, opredijeljen da se mora više posvetiti poslu, da radno mjesto iskorištavamo u kapacitetima kako je to zakonom i predviđeno. Time ćemo obezbijediti što veću proizvodnju, dok su stručni kadrovi u preduzeću posvećeni novim proizvodnim programima, koji garantuju budućnost ovoj fabrici“, istakao je Peulić.

Na današnjem sastanku menadžmenta i sindikata bilo je govora i o statusu fabrike. Naglašeno je da je budućnost ove Kompanije kroz pravilno rješjenje statusa fabrike. Podvučeno je da treba ohrabriti procese da se definiše status ove fabrike, kako bi se obezbijedile nove investicije potrebne za dalji razvoj i ispunjavanje ciljeva poslovnih aktivnosti Kompanije.

„Dogovorili smo se da svako sa svojih pozicija doprinese kako bi što prije došlo do rješavanja statusa fabrike u skladu sa zakonom. Kad se riješi status fabrike, tada će biti poznat i vlasnik kapitala“, rekao je Peulić.

Zahvaljujući velikim naporima i ličnom angažovanju predsjednika Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpskem Taneta Peulića, uz razumijevanje nadležnih ministarstava i Vlade Republike Srpske, u toku ove sedmice biće uplaćena sredstva za povezivanje radnog staža za još 20 radnika preduzeća „Birač“ A.D u stečaju.

Ranije je, kroz socijalni program Vlade, kad su u pitanju radnici zvorničke Fabrike glinice „Birač“, koji su stekli uslove za odlazak u penziju, nakon otvaranja stečajnog postupka u ovom kolektivu, u aprilu prošle godine, uplaćena sredstva i povezan staž za 51 radnika.

Sindikalni odbor Sindikata metalske industrije i rudarstva Kompanije „Alumina“, nakon današnje sjednice, dodijelio je posebno priznanje predsjedniku Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Tanu Peuliću za izuzetno zalaganje i postignuti nivo ostvarenih prava radnika i penzionera „Alumine“ u toku 2013. i 2014. godine.

U radu sastanka, pored predsjednika Upravnog odbora Mila Matića, učestvovali su savjetnik direktora za tehničko-komercijalne poslove Miodrag Spasojević, pomoćnik direktora za operativne poslove Stevo Savić, dok su u delegaciji Sindikata, pored predsjednika Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Tana Peulića, bili Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikalnog odbora Sindikata metalske industrije i rudarstva „Alumina“, te potpredsjednici Živka Pavlović i Milutin Grujić, kao i član Republičkog odbora granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Milan Marković.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se