9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Karađorđe se nije prezivao Petrović?

O stvarnom prezimenu srpskog vožda Karađorđa, ispričane su mnoge priče, ali je ova jedna od najnevjerovatnijih.

Lekcija iz istorije ili još jedan mit? Slavni srpski vožd Đorđe Petrović Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka, prezivao se Jovanović, a svoje prezime je promijenio zbog straha od odmazde i krvne osvete! Druga priča kaže da je to učinio kako bi zavarao trag Turcima, prenosi ATV.

Karađorđe ili Crni Đorđe bio je srpski vrhovni vožd od 1804. do 1813. godine, a rođen je 16. 11. 1762. u Viševcu, od oca Petra i majke Marice. To su poznate istorijske činjenice, međutim, malo je poznata da čuvenom srpskom voždu prezime nije bilo Petrović već Jovanović.

Prema zapisima, otac Karađorđa zvao se Petar Jovanović, a zbog čega je Crni Đorđe promijenio prezime ima više teorija.

Prema prvoj, on je uzeo prezime Petrović, po starom srpskom običaju da se djeca prezivaju po očevom imenu, pa je tako Đorđe od oca Petra postao Đorđe Petrović.

Po drugom predanju, Karađorđe se 1785/86. godine oženio Jelenom Jovanović. Jelenini roditelji su bili imućniji i nisu dali svoju kćer, ali je Đorđe oteo i učinio svojom ženom.

Poslije ženidbe Đorđe nije dugo ostao u Srbiji, jer je ubio Turčina i morao je da izbjegne u Srem sa svojom porodicom. Tad zbog straha od odmazde Turaka svoje prezime Jovanović mijenja u Petrović, kako bi zavarao trag Osmanlijama.

Karađorđevi nasljednici su od njegovog nadimka – Karađorđe (Crni Đorđe) kako su ga prozvali Turci, napravili novo prezime Karađorđević, što je jedna od dvije dinastije koje su vladale Srbijom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se