9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Izvještaj Srpske Savjetu bezbjednosti UN-a

Vlada Republike Srpske uputila je 12. Izvještaj Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Izvještaj obuhvata pitanja u vezi sa prioritetima Srpske na unapređenju ekonomskih mogućnosti, reformi institucija na nivou BiH, zaštiti decentralizovane ustavne strukture BiH i zatvaranju OHR-a.

U pratećem pismu Generalnom sekretaru UN, Ban Ki Munu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik navodi da su 12. oktobra birači u Srpskoj izabrali novi saziv Narodne skupštine i predsjednika Republike, čime je nastavljen neprekinuti niz slobodnih i pravičnih izbora tokom 19 godina nakon Dejtonskog sporazuma.

U pismu generalnom sekretaru UN, koje je dostavljeno uz 12. Izvještaj Srpske Savjetu bezbjednosti UN, Dodik je napomenuo da je izborno tijelo Srpske dalo još jedan mandat aktuelnoj koaliciji na vlasti, čime je obezbijeđen nastavak rada nove vlade na programu reformi navedenih u ovom izvještaju.

Dodik je pojasnio da se u izvještaju daje pregled politika Vlade usmjerenih na jačanje privrede Srpske, podršku reformama institucija na nivou BiH, jačanje dejtonske strukture BiH i zatvaranje kontraproduktivne Kancelarije visokog predstavnika /OHR/.

„LJubazno vas molim da ovaj akt, priloženi Izvještaj i njegova četiri priloga dostavite članicama Savjeta bezbjednosti. Ukoliko vama ili članicama Savjeta bezbjednosti budu potrebne informacije pored onih koje su sadržane u Izvještaju ili odgovori na eventualna pitanja u pogledu njegovog sadržaja, biće mi zadovoljstvo da vam ih dostavim“, istakao je Dodik u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

U izvještaju Savjetu bezbjednosti UN, koji se sastoji iz pet odjeljaka, Vlada Srpske podsjeća da su majske poplave, koje su uslijedile nakon najobilnijih padavina u BiH u posljednjih 120 godina, nanijele ogromnu štetu domovima, preduzećima, poljoprivrednim gazdinstvima i infrastrukturi u Srpskoj.

U dokumentu se napominje da je Srpska, kada je riječ o poplavama, mobilisala sve raspoložive resurse na pomoći, sanaciji i obnovi, uz transparentnost i odgovornost za prikupljena i utrošena sredstva, i da nastavlja s ekonomskim reformama sa ciljem unapređenja privrednog i investicionog ambijenta u Republici.

„Isto tako, Srpska nastavlja sa zakonskim i regulatornim reformama neophodnim za evropske integracije, bez obzira na to što je napredovanje BiH zaustavljeno nemogućnošću dogovora u drugom entitetu BiH, Federaciji BiH /FBiH/. Uz to, Srpska intenzivira borbu protiv korupcije i podiže nivo budnosti u vezi sa terorizmom“, navodi se u izvještaju.

Srpska u dokumentu naglašava da neuspjeh institucija na nivou BiH mora biti saniran, kao i da je te institucije potrebno hitno reformisati.

„Iako Ustav predviđa mali broj institucija na nivou BiH, odluke i ostale intervencije koje je OHR godinama provodio ostavile su u Sarajevu haos u obliku skupih, neefikasnih i neustavnih agencija. U julskom izvještaju Međunarodne krizne grupe /MKG/, birokratija na nivou BiH naziva se ‘zombijevskom administracijom koja obezbjeđuje puno zaposlenje državnim službenicima, ali građanima gotovo da ne pruža nikakve usluge“, podsjeća se u izvještaju.

Navodi se i da Srpska naročito radi na reformi pravosuđa na nivou BiH, u koje je, prema priznanju EU, potrebno uvesti promjene kako bi bili zadovoljeni evropski standardi.

Takođe, Republika Srpska u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN ističe i da je odlučna da zaštiti strukturu uspostavljenu Ustavom BiH.

„Mehanizmi zaštite konstitutivnih naroda BiH sadržani u njemu su od suštinske važnosti za stabilnost zemlje. Ustavna ograničenja nadležnosti na nivou BiH su suštinska za njeno adekvatno funkcionisanje; zastoji, koji su česti u donošenju politika na nivou BiH, bili bi u manjoj mjeri mogući da je uprava na nivou BiH ograničena na njenu ustavnu nadležnost“, navodi se u dokumentu.

Srpska napominje da je Ustav BiH, takođe, važan zato što federalna struktura omogućava entitetima da usvajaju novine iz domena politika o kojima bi bilo nemoguće postići konsenzus na nivou BiH.

U izvještaju se podsjeća da je krajnje vrijeme da OHR bude zatvoren, te da su prisvojena ovlašćenja visokog predstavnika u pogledu nametanja zakona, smjene izabranih funkcionera i kažnjavanja pojedinaca bez dužnog procesa, nezakonita i podrivaju politički razvoj BiH.

„Uprkos slabljenju međunarodne podrške OHR-u posljednjih godina, OHR nastavlja sa negativnim uplitanjem u kreiranje politike u BiH, na primjer prošlogodišnjom opstrukcijom zakona kojim se realizovao opšti dogovor o državnoj i vojnoj imovini“, naglašava se u dokumentu.

Kao i u ranijim izvještajima, Srpska i u ovom napominje da Savjet bezbjednosti UN, kada je riječ o BiH, treba da prestane s primjenom Poglavlja sedam Povelje UN, koje se odnosi na djelovanje u slučaju postojanja „prijetnje miru, narušavanja mira ili akta agresije“.

„U svojim rezolucijama i drugim izvorima, Savjet bezbjednosti UN je u više navrata potvrdio da je situacija u BiH ‘mirna i stabilna’. Nakon skoro 19 godina mira u BiH – jednostavno ne postoji opravdanje za dalju primjenu Poglavlja sedam“, napominje se u 12. Izvještaju Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN uoči predstojeće debate o BiH, zakazane za 11. novembar.

Dvanaesti izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija možete pročitati ovdje
Izvještaj na engleskom jeziku: Report to the UN Security Council

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se