20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Hrvatska najgori član EU

BRISEL – Hrvatska ima najlošije prognoze od svih država članica Evropske unije, saopštila je juče Evropska komisija (EK).

Komisija kao objašnjenja za loše prognoze navodi velike akumulirane spoljne i unutrašnje neravnoteže, slabo poslovno okruženja i tržište rada. Spoljnja potražnja bi trebalo da da pozitivan doprinos zbog povećanja izvoza robe i u nešto manjoj mjeri usluga.

EK je povećala procjenu pada hrvatske privrede u ovoj godini sa prethodnih 0,6 na 0,7 odsto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla porasti sa lanjskih 17,3 na 17,7 odsto.

Evropska komisija u juče objavljenim jesenjskim prognozama predviđa pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,7 odsto u ovoj godini, dok bi sljedeće godine trebalo blago da raste za 0,2 odsto, što je takođe smanjena procjena u odnosu na prethodnu prognozu o rastu za 0,7 odsto.

– Nakon šest godina recesije očekuje se da će Hrvatska sljedeće godine imati marginalno pozitivan rast – navodi Evropska komisija.

Deficit bi ove godine trebalo da iznosi 5,6 odsto BDP-a, dok je prošle godine iznosio 5,2 odsto. Budžetski deficit bi, prema prognozama Komisije, trebalo da sljedeće godine blago padne na 5,5 odsto. Komisija upozorava na negativne fiskalne rizike, poput nagomilanih zaostataka u zdravstvenom sektoru i mogućih dodatnih troškova u drugim sektorima, poput obrazovanja i saobraćaja. Komisija takođe upozorava da u odnosu na ove projekcije rasta postoje negativni rizici zbog nesigurnosti u domaćoj politici, posebno u vezi sa odgađanjem strukturnih reformi.

Glavni ekonomista Splitske banke Societe Generale Zdeslav Šantić kaže da će iduće godine Vlada morati da napravi dodatni napor da bi smanjila deficit i ispunila zahtjeve Komisije u okviru Procedure prekomjernog deficita.

– To je jako teško očekivati u izbornoj godini – istakao je Šantić.

Stopa nezaposlenosti trebalo bi da se blago poveća sa prošlogodišnjih 17,3 odsto na 17,7 odsto ove godine. Hrvatski javni dug ove godine mogao bi dostići 81,7 odsto BDP-a, sljedeće 84,9 odsto, a 2016. godine 89 odsto BDP-a.

Evrozona

Evropska unija je oštro snizila prognoze privrednog rasta evrozone za ovu i iduću godinu, upozoravajući da Francuska i Italija i dalje predstavljaju problem za posustalu evropsku ekonomiju. Evropska komisija navodi da će ekonomija osamnaestočlane monetarne unije u 2014. porasti svega 0,8 odsto, umesto ranije očekivanih 1,2 odsto.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se