15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Đokić: SP nije trgovac

BANJALUKA – Predsjednik SP Petar Đokić rekao je da će, prema sporazumu lidera SNSD-DNS-SP u Brčkom, ove tri stranke sa koalicionim partnerima podijeliti vlast u Republici Srpskoj u skladu sa izbornim rezultatima, brojem mandata u Narodnoj skupštini i dogovoru koji će postići, a podrazumijeva više nivoa organizacije vlasti.

Đokić je ponovio da kolicija SNSD-DNS-SP trenutno ima većinu od 42 poslanika u parlamentu Republike Srpske, koja je neophodna za formiranje vlasti u Srpskoj.

On kaže da je i dalje otvoreno pitanje ko će biti mandatar i da će to biti rješavano na sljedećim sastancima koalicionih partnera, te napomenuo da nema ambiciju da bude ministar unutrašnjih poslova.

„SP će sigurno imati više ministarstava nego dosad… Minimum je tri ministarstva, ali ćemo vidjeti kroz pregovore da li će se to proširivati nekim dodatnim vidom učešća u vlasti. Konkretna raspodjela i učešće partija u vlasti u pojedinim oblastima biće tema sljedećeg sastanka“, rekao je Đokić za „Euro Blic“.

Đokić je rekao da se organi SP još nisu konkretno izjasnili o ponudi SDS-a da bude mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske, već je naveo da je to proces koji još traje, da slijedi sjednica Izvršnog i Glavnog odbora koji će definisati odgovor na to pitanje.

On kaže da SP nije trgovac, odnosno da ne trguje svojom politikom i pozicijom i da to neće učiniti ni u budućnosti.

Đokić je odbacio bilo kakve spekulacije da je neko iz Beograda, pogotovo premijer Srbije Aleksandar Vučić ili predsjednik SPS-a Ivica Dačić vršio pritisak da se prikloni nekoj strani u formiranju vlasti u Republici Srpskoj.

On je naveo da između njega i Dačića godinama postoji poštovanje, prijateljstvo i potpuno razumijevanje uloga i poslova koje obavljaju.

„Dačić je zainteresovan da imamo stabilnu vlast, da ne zaostajemo u reformama koje se provode u regionu. Smatram da Republika Srpska ne smije da odvoji svoju politiku od politike Srbije u nekom strateškom pravcu“, zaključio je Đokić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se