15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik za vikend imenuje mandatara

BANJALUKA – Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, tokom vikenda predložiće mandatara za sastav Vlade RS, a kako stvari sada stoje, to će najvjerovatnije biti Željka Cvijanović, aktuelni premijer RS.

„Stvoreni su uslovi da otpočnu konsultacije o formiranju Vlade RS i danas ću zakazati neke sastanke. Pozvaću sve političke partije koje imaju poslanike u NS RS, prvo SNSD, zatim SDS i onda druge političke stranke“, rekao je Dodik, dodajući da ima namjeru da do kraja ove sedmice završi konsultacije, a nakon toga tokom vikenda da se obrati javnosti i saopšti ime mandatara, pišu Nezavisne novine.

I Nedeljko Čubrilović, novoizabrani predsjednik NS RS i potpredsjednik DNS-a, danas je rekao da je „priča o formiranju Vlade RS završena i SNSD će dati premijera RS“.

Ni u jednoj od političkih partija nisu željeli zvanično govoriti o imenima i ministarstvima koja će tražiti, ali prema nezvaničnim informacijama, u budućem sazivu Vlade RS, koja će, kako je ranije rekao predsjednik RS, biti izabrana do 20. decembra, biće tri ministra iz DNS-a, tri ili četiri ministra iz SP-a, jedan ministar iz HDZ BiH i između sedam i devet ministara iz SNSD-a, što će zavisiti od toga koliko će ministarstava dobiti socijalisti i da li će još neka od stranaka ući u Vladu RS.

„Mi tražimo četiri ministarstva jer će SNSD imati premijera RS, DNS ima predsjednika Narodne skupštine RS, a socijalisti su u istoj ravni sa DNS-om jer imamo po pet poslanika“, rekao je Živko Marjanac, potpredsjednik SP-a.

On nije želio govoriti o tome koja će ministarstva SP tražiti za sebe, ali naglašava da SP, prema ranijem dogovoru, ima pravo prva da bira koje god želi ministarstvo u Vladi RS. Gotovo je izvjesno da će to biti Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS, koje će voditi Petar Đokić, lider SP-a, zatim Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, u kojem se „vidi“ Duško Milunović, aktuelni pomoćnik u ovom ministarstvu. Pored ovog, kako saznajemo, socijalisti će tražiti i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i još jedno „manje“ ministarstvo, ali kako stvari sada stoje, SNSD, pored Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija RS, MUP neće prepustiti nijednoj stranci.

Kada je u pitanju SNSD, najveća stranka u RS, u ministarstvima koja sada vode biće najmanje promjena, pa će tako u naredne četiri godine Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju,  Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, i Zoran Tegeltija, aktuelni ministar finansija, ostati na svojim pozicijama. Pored ova tri ministarstva, SNSD-u će pripasti još najmanje četiri ministarstva, i to MUP, poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda RS i ekonomski odnosi i regionalna saradnja.

Kada je u pitanju DNS, ova stranka, koja je dala predsjednika Narodne skupštine RS, u budućem sazivu Vlade RS imaće sigurno tri ministarstva, a to su gotovo sigurno oni resori koje su i do sada vodili, odnosno Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS i Ministarstvo saobraćaja i veza RS. Treće ministarstvo koje će ova stranka tražiti jeste Ministarstvo pravde RS, koje trenutno vode socijalisti, a koji ga po svemu sudeći neće prepustiti DNS-u ukoliko ne dobiju MUP RS. Lejla Rešić, aktuelni ministar uprave i lokalne samouprave RS, mogla bi i u naredne četiri godine biti u Vladi RS, dok bi resor saobraćaja mogao preuzeti Dragan Savanović, aktuelni direktor „Željeznica RS“, ili Dušan Topić, direktor JP „Autoputevi RS“.

„Na organima stranke još nismo govorili o pozicijama u Vladi RS“, kratko je rekao Dragutin Rodić, generalni sekretar DNS-a.

U Vladi RS u kvoti koja pripada SNSD-u mogli bi ostati i Jasmin Komić, aktuelni ministar nauke i tehnologije, i Igor Vidović, aktuelni ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, ali bi mogli promijeniti resore. Zavisno od raspleta situacije na nivou BiH, moguće je da u Vladu RS pored SNSD-a, DNS-a, SP-a i HDZ BiH uđe još neka od stranaka.

„Još nije postignut konačan dogovor o imenima i pozicijama u Vladi RS, ali se naziru neke konture budućeg sastava. U narednih petnaestak dana sve će biti poznato i izdogovarano“, ispričao je izvor „Nezavisnih“.

SDS neće na konsultacije

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić obavijestio je predsjednika RS Milorada Dodika da se ova stranka neće odazvati konsultacijama sa predstavnicima političkih partija povodom imenovanja mandatara za sastav Vlade.

U dopisu se navodi da SDS nema skupštinsku većinu, pa ni potrebu da predlaže mandatara.

„Koruptivni procesi kupovine narodnih poslanika i sastavljanje skupštinske većine na takav način su ne samo antidemokratski, nego i kriminalne radnje koje treba da ispitaju i sankcionišu nadležne državne institucije“, navedeno je u saopštenju stranke.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se