15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: 45 poslanika glasaće za vladu koju će sastaviti SNSD, SP i DNS

BANJALUKA – Predsjednik SNSD–a Milorad Dodik izjavio je da koalicija SNSD-DNS-SP u ovom trenutku ima podršku 45 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za formiranje vlade.

Dodik je rekao da su sve tri strane usaglasile sve svoje stavove i strukturisale određene pozicije u Vladi i Narodnoj skupštini i da preostaje strukturisanje pozicija u ostalim organima vlasti.

„Naravno da je opoziciji teško da se pomiri sa činjenicom da i dalje ostaju opozicija, ali realnost je takva da imamo više od 42 poslanika, što će se vidjeti prilikom glasanja“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će naredni sastanak sa liderima DNS-a i SP biti održan  nekoliko dana nakon što Centralna izborna komisija zvanično proglasi izborne rezultate.

„U ovom trenutku 45 poslanika glasaće za vladu koju će sastaviti SNSD, SP i DNS sa svojim koalicionim partnerima“, tvrdi Dodik.

On je rekao i da će SNSD, prema ranijem dogovoru sa HDZ-om BiH, obezbijediti jedno ministarsko mjesto ovoj stranci iz kvote SNSD-a, dok će HDZ primijeniti reciprocitet u Federaciji BiH /FBiH/.

„Ukoliko takva praksa bude moguća i sa SDA, nećemo od toga bježati“, rekao je Dodik.

Govoreći o današnjem sastanku sa predstavnicima SDA u Sarajevu, Dodik je naglasio da će biti riječi o formiranju vlasti na nivou BiH, ali i na entitetskom nivou.

„U ovom trenutku jasno je da je SDA pobjednik izbora u FBiH i formiranje vlasti u ovom entitetu predodrediće ko će učestvovati u Savjetu ministara BiH“, rekao je Dodik.

On je istakao da je SNSD izborni pobjednik u Republici Srpskoj i da ima kapacitet da formira entitetsku vladu, dok će sa HDZ-om, prema ranijem dogovoru, etablirati sigurne učesnike u vlasti na nivou BiH.

Dodik je podsjetio da su programi SNSD-a i SDA poznati, ali da postojeći poredak afirmiše izborne pobjednike i daje im legitimtet da predstavljaju konstitutivne narode u vlasti.

Radojičić: Koalicija ima većinu i bez „Domovine“

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je da koalicija SNSD-DNS-SP računa da ima većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske i bez koalicije „Domovina“.

Radojičić nije želio komentarisati koja su to tri dodatna poslanika koja bi činila tu većinu, s obzirom da je lider SNSD-a Milorad Dodik rekao da ova koalicija ima 45 poslanika.

On je istakao da je dogovor koalicije da mandatara za sastav nove vlade Srpske da SNSD.

Napominjući da će danas u Sarajevu predstavnici SNSD-a i SDA razgovarati o formiranju vlasti, Radojičić je rekao da SNSD predlaže da se na oba nivoa vlasti konstituišu korespondentni organi, odnosno da isti učesnici formiraju vlade i tako imaju bolju komunikaciju i saradnju.

„To bi značilo da SNSD učestvuje u Vladi FBiH i da u Vladi Srpske učestvuju HDZ i SDA, a da u Savjetu ministara ove tri stranke čine većinu“, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

 Koalicija SNSD-DNS-SP ima skupštinsku većinu

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić potvrdio je danas da aktuelna vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, koju čine SNSD, DNS i socijalisti, ima 42 poslanika dovoljna za formiranje nove skupštinske većine.

„Koalicija je razgovarala i potvrdila raniji princip – da osnovu za formiranje vlasti u Srpskoj treba da čini podrška političkih partija koje imaju sjedište u Republici Srpskoj. Naše tri stranke su u stanju da kažu da imaju 42 mandata koja su potvrđena“, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On očekuje da će se toj većini pridružiti i druge političke stranke, prije svega iz bošnjačkog naroda.

Đokić je rekao da koalicioni partneri još nisu odlučili da mandatar bude iz SNSD-a, ali da postoji prijedlog za to, te podsjetio na raniji dogovor da budu podržani kadrovi SNSD-a za kandidate za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, a da ostale članice koalicije daju kadrove za ostale pojedinačne funkcije.

Lider socijalista je dodao da dogovor može biti i drugačiji, te da se zato i održavaju sastanci i razgovori.

Komentarišući ponudu SDS-a da bude premijer Srpske, Đokić je rekao da mjesto premijera određuje predsjednik Republike, te da cijeni ponudu SDS-a.

„SDS, kao politički subjekat koji je dobio više glasova na ovim izborima nego na prethodnim, stvorio je sebi obavezu, pravo i potrebu da ovom pitanju posveti pažnju i da u tom smislu ima određene stavove i razmišljanja. To razumijem i legitimno je takvo djelovanje“, smatra Đokić.

On je naglasio da na posljednjem sastanku koalicionih partnera nije bilo riječi o raspodjeli funkcija, već o politikama koje mogu biti korisne za bolji život građana, te da se za dogovor o formiranju vlasti SNSD-a, DNS-a i SP-a još ne može reći da je „zaokružen i zvaničan“.

Đokić je dodao da SP nikada nije bio zainteresovan za Ministarstvo unutrašnjih poslova, te da je to pitanje otvoreno, kao i druga važna pitanja. „Manji su izgledi da ćemo to tražiti“, rekao je Đokić.

Srpska doprinosi rješavanju dva evropska pitanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Srpska spremna dati puni doprinos u rješavanju takozvana dva evropska pitanja, čime bi se ispunili uslovi da BiH aplicira za kandidatski status u EU.

Tokom današnjeg sastanka u Banjaluci sa političkim direktorom austrijskog Saveznog ministarstva za Evropu, integracije i spoljne poslove Janom Kikertom, Dodik je podsjetio da je Srpska od samog početka imala aktivan pristup u rješavanju pitanja provođenja odluke Suda u Strazburu u predmetu „Sejdić i Finci“ protiv BiH, kao i na pitanju uspostavljanja mehanizma koordinacije.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je rješavanje ovih pitanja zaustavljeno zbog nemogućnosti dogovora među partnerima u Federaciji BiH.

Okosnica razgovora bila je evropski put BiH i mogućnost da se promijeni dinamika u rješavanju evropskih pitanja, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik Dodik informisao je političkog direktora Saveznog ministarstva za Evropu, integracije i spoljne poslove o procesu formiranja vlasti u Republici Srpskoj i na nivou BiH.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su i predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, rukovodilac Odjeljenja za Balkan pri Saveznom ministarstvu za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije Johan Satler i austrijski ambasador u BiH Martin Pamer.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se