9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Čuveni matematičar Ivan Stojmenović poginuo u Kanadi

U saobraćajnoj nesreći na autoputu blizu Otave poginuo je matematičar prof. dr Ivan Stojmenović (57), objavili su kanadski mediji.

Stojmenović, koji je imao srpsko i kanadsko državljanstvo, bio je jedan od najcitiranijih autora i glavni urednik nekoliko svjetski priznatih časopisa u oblasti matematike i informacionih tehnika.

Objavio je više desetina naučnih i stručnih radova i četiri knjige. Dobitnik je, između ostalih, i nagrade britanskog Kraljevskog društva za istraživanje.

Rođen je u Karavukovu, u Vojvodini, 1957. godine. Studije matematike i magistraturu završio je na Univerzitetu u Novom Sadu, a doktorirao 1985. na Sveučilištu u Zagrebu.

U bivšoj SFRJ je radio je na univerzitetu u Zagrebu i na Matematičkom institutu Univerziteta u Novom Sadu.

Predavao je primjenjeno računarstvo u školi za mašinstvo Univerziteta u Birmingenu u Velikoj Britaniji, bio je predavač i na univerzitetima u Vašingtonu i Majamiju, a od 1995. godine profesor na Univerzitetu u Otavi, gdje je živeo sa porodicom.

Stojmenović je poginuo u ponedeljak, u udesu automobila u kojem je izgubio kontrolu nad vozilom, javili su kanadski mediji.

Blic

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se