18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Crne tačke u RS dobijaju obilježja

BANJALUKA – Dionice puteva u RS koje iz godine u godinu odnose na desetine života početkom naredne biće posebno obilježene kako bi vozači koji nailaze bili upućeni na opasnost i kako bi se pozvali na oprez.

Opasnim mjestom ili svojevrsnom crnom tačkom smatraće se svaki dio puta u dužini od 300 metara van naselja ili 100 metara u naselju, a na kojem se u posljednje tri godine desilo najmanje šest nesreća sa posljedicama po život i zdravlje ljudi.

MUP RS je dužan obezbijediti podatke o saobraćajnim nesrećama, na osnovu kojih će biti obilježavana opasna mjesta i vršene sve buduće analize.

Sve ovo sadržano je u novom pravilniku koji je stupio na snagu, a koji je pripremilo Ministarstvo saobraćaja i veza RS u saradnji s Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS, pišu Nezavisne novine.

Njime je planirana i izrada karata na kojima bi ova mjesta bila obilježena.

Kako su nam rekli u resornom ministarstvu, osnovni cilj pravilnika je da se broj poginulih, povrijeđenih kao i sam broj saobraćajnih nesreća smanji.

„Primjenom ovog pravilnika očekuje se smanjenje broja poginulih i povrijeđenih lica i broja saobraćajnih nezgoda, što će imati i finansijske efekte za RS po pitanju smanjenja gubitaka zbog saobraćajnih nezgoda“, navodi se u ovom dokumentu.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, pojasnio nam je kako je upravljač puta, nakon što utvrdi opasna mjesta, dužan da vrši analize i ulaže novac kako bi otklonio uzroke.

„Kada se utvrde crne tačke one nisu iste po jačini. Tu se primjenjuje formula u koju se unose podaci o broju lako povrijeđenih i broju poginulih te se zatim množe s odgovarajućim koeficijentima i dijele s prosječnim godišnjim dnevnim saobraćajem. Upravljač puteva ima zadatak da poreda crne tačke po jačini i da za 20 odsto najtežih vršiti analizu i planira sredstva te vrši njihovu sanaciju“, kaže Radović.

On nije mogao tačno precizirati koliko crnih tačaka se nalazi na putevima u RS, ali svi relevantni podaci pokazuju kako će ih biti na desetine.

Prve dionice koje bi se mogle naći u mapi opasnih mjesta nalaze se na magistralnom putu Sumbulovac -Ljubogošta kod Pala i Kozarska Dubica – Prijedor, na kojima je samo u prošloj godini život izgubilo deset ljudi, a puno bolje nije ni na putu Bijeljina – Glavičice, gdje ih je smrtno stradalo četvoro.

Rekordna po broju saobraćajnih nesreća je dionica puta M-16.1 Klašnice – Prnjavor, a koja je bila kobna za najviše vozača u RS jer se na njoj desilo čak 157 saobraćajnih nezgoda.

Iz preduzeća „Putevi RS“, koje je ujedno i upravljač magistralnih i regionalnih puteva kroz RS, kažu kako će način obilježavanja opasnog mjesta zavisiti od same lokacije i od utvrđenog  elementa na putu zbog koga dolazi do saobraćajnih nezgoda.

Kako su rekli, ono što se zna je to da opasna mjesta neće biti obilježena saobraćajnim znakom za crnu tačku jer ga zakon ne poznaje i jer ne postoji.

Najopasnije dionice u 2013

1. Sumbulovac – Ljubogošta

2. Kozarska Dubica – Prijedor

3. Bijeljina – Glavičice

4. Klašnice – Prnjavor

5. Derviši – Banjaluka

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se