23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Čerčil tražio od Amerikanaca preventivni nuklerani napad na bivši SSSR

Jedan od savezničkih vođa u Drugom svetskom ratu i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Vinston Čerčil, tražio je jednom prilikom od SAD da pokrenu preventivni nuklearni napad na bivši SSSR jer je to, za njega, bio jedini način kako bi se zaustavio dalji prodor komunizma na Zapad, prenosi „Jutarnji.hr“.

Kako otkrivaju do sada tajni spisi FBI-ja, nekadašnji britanski premijer to je poručio američkom predsjedniku Hariju Trumanu kada je 1947. došao u posjetu SAD-u.

U zapisu agenta FBI-ja piše da je Čerčil zatražio od republikanskog senatora Stajlsa Bridžsa da uvjeri predsjednika Trumana u pokretanje nuklearnog napada koji bi izbrisao Kremlj s lica zemlje, čime bi Sovjetski Savez postao ‘jako jednostavan problem’ za riješavanje.

Supersila, na čijem je čelu u to vrijeme bio Staljin, ne bi se mogla suprotstaviti takvom napadu jer je SSSR uspješno testirao nuklearnu bombu tek 1949. godine.

– Čerčil je tvrdio da će SSSR, ukoliko ih SAD ne napadne, to učiniti za dvije do tri godine kada i sama razvije nuklearno oružje, što će dovesti do propasti civilizacije ili njenog nazadovanja – stoji u spisu.

Iako su Ujedinjeno Kraljevstvo i SSSR bili saveznici tokom 2. svjetskog rata, Čerčil je bio jedan od prvih koji je prepoznao opasnost koju ta supersila predstavlja. Tako je 1946. održao slavni govor u Fultonu kada je rekao da se nad Evropom ‘nadvila gvozdena zavjesa’ misleći na Staljinov uticaj na istočni dio kontinenta.

Ovi spisi objavljeni su u novoj knjizi nagrađivanog novinara Tomasa Majnera, “When lions roar: The Churchills and the Kennedys” koja će se sledećeg mjeseca pojaviti u prodaji.

– Čerčil je bio veliki istoričar ratovanja. Svjedočio je o poslednjem velikom napadu konjice u Prvom svjetskom ratu i zalagao se za razvoj tenkova. Smatram da je nuklearni napad video kao još jedan napredak u konvencionalnom ratovanju sve dok nije shvatio razornost nuklearnog oružja – izjavio je ovim povodom Majner.

Kada je 1951. ponovno došao na vlast, Čerčil više nije spominjao mogućnost nuklearnog napada na SSSR. Možda zbog toga što su Sovjeti tada već imali atomsku bombu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se