23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Anđelković: Srpska neće prestati da postoji kao država

BEOGRAD – Dejtonski sporazum danas jeste obezvrijeđen, ali ne u tolikoj mjeri da bi Republika Srpska prestala da postoji kao država, iako je cilj nekih centara moći da se to učini u narednom periodu, rekao je za Srnu istoričar Dragomir Anđelković.

„Ako posmatramo izvorni Dejtonski sporazum, od njega je ostalo ono što je, najvažnije – Republika Srpska kao zapadna srpska država. NJoj su mnoge ingerencije oduzete, ali je sačuvan srž njene državnosti“, istakao je Anđelković.

On smatra da su centri moći kojima je cilj da Republika Srpska predstane da postoji kao država „svjesni da tako nešto više ne mogu da urade spolja i silom“.

„Prošla su ta vremena, Rusija je dovoljno jaka da bi sprečila samovolju visokih predstavnika i zapadnih centara moći. Zato zapadnjaci pokušavaju da nađu neke srpske političare koji bi im pomogli u izvođenju takvih prljavih radova sračunatih na slabljenje Srpske i prenošenje ingerencija na Sarajevo“, rekao je Anđelković.

Izrazivši nadu da do toga neće doći, Anđelković je ukazao da je srpski narod u Republici Srpskoj svjestan da bi bez Srpske njegova budućnost bila direktno ugrožena.

On je istakao da opstanak srpskog naroda „bukvalno zavisi od očuvanja makar ovog sadašnjeg nivoa samostalnosti Republike Srpske uz mogućnost da se u nekim drugim vremenima postavi pitanje i trajnog izjašnjavanja srpskog naroda o tome šta želi“.

„Otuda i mislim da će oni političari, koji sada prave kalkulacije sa Sarajevom i tamošnjim strukturama i to plaćaju obećanjima da će sutra davati ustupke, ipak biti sprečeni, jer tako nešto ne može da prođe kod Srba“, kaže Anđelković.

On je, povodom predstojeće devetnaestogodišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, rekao da je od samog potpisivanja tog dokumenta otpočeo i proces njegove tihe izmjene, s ciljem da se Republika Srpska ili ukine ili svede na puku formu.

„Srećom, istrajnošću srpskog naroda taj ishod je sprečen, a pogotovo tokom zadnjih godina od kada na pragmatičan način Milorad Dodik uspeva da se suprotstavi tim procesima, uz punu saradnju sa Ruskom Federacijom koja je važan faktor u odbrani Republike Srpske, a pomoć Banjaluci sigurno je veća i od Beograda“, rekao je Anđelković.

On je istakao da su Srbi dosljedni u poštovanju Dejtonskog sporazum i da će, ukoliko bude ugrožen, imati legitimno pravo da se brane insistiranjem na svom legitimnom pravu na samoopredjeljenje do otcjepljenja.

„Srbi ništa ne čine da ruše Dejton, ali ako neka druga strana bude rušila Dejton, onda je legitiman odgovor Srba na pokušaj nasilne centralizacije da oni odgovore izlaskom iz BiH“, rekao je Anđelković.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se