20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

„Alumina“ zaposlila 31 pripravnika

ZVORNIK – U Kompaniji „Alumina“ danas su potpisani ugovori sa trideset i jednim pripravnikom o obavljanju pripravničkog staža u trajanju od godinu dana.U okviru projekta „Prvi posao“, koji realizuju Vlada Republike Srpske, Zavod za zapošljavanje i poslodavci, u ovom zvorničkom kolektivu angažovano je 25 visokoobrazovanih pripravnika raznih profila, dok je menadžment „Alumine“, imajući u vidu veliko interesovanje i kvalitet znanja jednog broja kandidata, dodatno angažovao još šestoro mladih kadrova čiji će pripravnički angažman Kompanija u cjelosti finansirati.

Pomoćnik direktora za kadrovske poslove u „Alumini“ Andrija Kulić rekao je da će Kompanija pružiti šansu najboljim mladim kadrovima sa visokom stručnom spremom da, nakon pripravničkog staža od godinu dana, nastave svoj angažman u ovoj fabrici.

„Želim da se zahvalim Vladi Republike Srpske i Zavodu za zapošljavanje koji su nam omogućili da u okviru projekta „Prvi posao“ apliciramo i dobijemo mogućnost da zaposlimo ovako veliki broj mladih obrazovanih ljudi“, naglasio je Kulić.

Za poslovni rezultat „Alumine“ , kako je rekao, veoma su važni ljudski resursi, počev od menadžmenta pa do samih izvršilaca u procesu proizvodnje.

„Mladi, stručni ljudi, u ovoj fabrici su veoma dobro došli i mi aktivno pratimo situaciju na tržištu rada. Nadamo se da će se ovi kandidati, poslije završenog pripravničkog staža, svojim znanjem i angažovanjem potvrditi na svojim radnim mjestima u narednih godinu dana i tako ostati u fabrici na poslovima za koje su se školovali“, naveo je Kulić, dodajući da je ova fabrika jedan od najbitinijih privrednih resursa u Republici Srpskoj koji, samim tim, bez stručnih kadrova teško može funkcionisati.

Podsjetio je da se na konkurs za projekat „Prvi posao“ prijavilo blizu 230 kandidata, te objasnio da je „Alumina“ učestvovala i u drugim projektima zapošljavanja, među kojima je i projekat Opštine Zvornik, gdje, kako je istakao, „Alumina“ treba da zaposli pet mladih osoba raznih stručnih sposobnosti, koje se nalaze na Birou za zapošljavanje u Zvorniku.

„Takođe, imamo redovno zapošljavanje i ova fabrika sa povećanjem kapaciteta ima u planu da već sljedeće godine zaposli do 300 novih radnika“, naveo je Kulić.

Šef Biroa za zapošljavanje u Zvorniku Goran Petrović rekao je da kroz ovaj projekat Vlada Srpske i Zavod za zapošljavanje, prije svega, žele da pospiješe poslodavce na otvaranje radnih mjesta.

„Zvornička „Alumina“ je privredni subjekat koji se nalazi u bitnom ekonomskom trenutku i aktivnosti koje se preduzimaju u ovoj Kompaniji najbolji su pokazatelj da menadžment i te kako ozbiljno razmišlja o budućim planovima fabrike i kadrovima sa kojima će realizovati svoje poslovne aktivnosti“, istakao je Petrović.

On je rekao da projekat „Prvi posao“ omogućava angažovanje 42 pripravnika u 11 privrednih subjekata na području zvorničke opštine.

„Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 3,5 miliona maraka, što će obezbijediti zapošljavanje 374 pripravnika u Republici Srpskoj“, podsjetio je Petrović.

Među danas angažovanim pripravnicima su Nebojša Džinić, koji je prije dva mjeseca završio Elektrotehnički fakultet u Novom Sadu, i Igor Maksimović, diplomirani inženjer poslovne informatike.

-Veoma smo srećni i zadovoljni što smo dobili mogućnost da odrađujemo pripravnički staž u ovoj kompaniji, prije svega zbog profesionalnog izazova preduzeća, zatim širokog spektra usluga koje pruža, kao i velikog stepena stručnosti zaposlenih – ističu ova dvojica mladih ljudi.

Aleksandra Pajkić, diplomirani pravnik, posao čeka četiri godine, kaže da će dati svoj maksimalni doprinos u narednih 12 mjeseci kako bi se dokazala i svoju radnu karijeru nastavila u ovoj fabrici i nakon pripravničkopg staža.

Marija Riđošić je u julu završila Tehnološki fakultet u Zvorniku sa prosjekom 9,75.

„Smatram da ću u periodu obavljanja pripravničkog staža moći da iskoristim svoje teorijsko znanje, ali i da steknem neophodnu praksu. Ova Fabrika je, bez sumnje, veliki izazov za svakog mladog čovjeka“, istakla je Riđošićeva, koja se, istovremeno, zahvalila Vladi Republike Srpske na ovom projektu kao i Kompaniji „Alumina“ na radnom angažmanu.

Među angažovanim pripravnicima, koji će sutra imati prvi radni dan u kompaniji „Alumina“, je osam diplomiranih inženjera hemisjke tehnologije, pet diplomiranih inženjera elektrotehnike, tri diplomirana inženjera mašinstva, dva diplomirana inženjera poslovne informatike, jedan diplomirani inženjer hemije, četiri diplomirana pravnika, jedan diplomirani inženjer saobraćaja, četiri diplomirana ekonomista, te po jedan diplomirani inženjer pejzažne arhitekture i zaštite životne i radne sredine.

Na današnjoj svečanosti povodom prijema 31 pripravnika, mladim kadrovima, prigodnim riječima, obratili su se predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Mile Matić, stečajni upravnik preduzeća „Birač“ A.D. Lazo Đurđević, pomoćnik Upravnog odbora za pravne poslove Sonja Rubež, te pomoćnici direktora Stevo Savić i Andrija Kulić, kao i šef Biroa za zapošljavanje u Zvorniku Goran Petrović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se