18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

300 mališana „Sportskim susretima“ ozvaničili završetak projekta procjene statusa kičme

ZVORNIK – U Zvorniku je danas, sportskim susretom oko 300 djece iz Srema, Sarajevskog kantona i Zvornika, završen IPA projekat „Unapređenje procjene posturalnog statusa i statusa kičme – SpineLab“ koji su realizovali Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu i Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Projekat u okviru kojeg je testirano 1.600 djece uzrasta od 5 do 12 godina pokazao je da dvoje od troje djece ima posturalne poremećaje.

Prof.dr Dejan Madić,projekt menadžer i dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu rekao je da je do sada bilo da svako treće dijete ima neki posturalni poremećaj, ali da je alarmantno da sada svako treće nema, što znači da dvoje od troje djece ima posturalni poremećaj.

– Ovo je doba kada se može nešto uraditi i kad su deformiteti ispravljivi, a na ovakve pokazatelje utiče moderno vrijeme življenja uz kompjutere, brzu hranu i sve što ono sobom nosi. Ovaj projekta i jeste izabran jer smo zajedno došli na ideju da radimo nešto važno, a šta je važnije od zdravlja djece, od njihovog pravilnog držanja tijela. Mi smo se usresredili da nabavimo opremu koja na najobjektivniji način procjenjuje posturalne poremećaje u najsenzibilnijoj fazi njihovog biološkog razvoja. Pored testirali i više djece nego je projektom bilo predviđeno, uradili smo i edukacije za roditelje, ljekare, profesore fizičkog vaspitanja i danas zahvaljujemo gradu Zvorniku što je domaćin na kraju ovog projekta gdje su se djeca sastala uz primjer fizičkog vježbanja, sporta, druženja. Oni na ovaj način i prenose vrlo ozbiljnu poruku, a to je vježbajte da bi bili zdravi i pravi – napomenuo je Madić koji je rekao da je slogan projekta „Stoj pravo – rasti zdravo“.

Prof.dr Izet Rađo, projekt koordinator i prodekan za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu istakao je da je preko projekta omogućena kupovina sofisticirane opreme koja u 3D dimenziji predstavlja kompletan status kod djece.

– Ono što je najvažnije otkrivamo te rane poremećaje i dajemo upute kako da ih koriguju. Važno je da se u ranoj fazi pobrinemo za njihovo zdravlje i njihov status, podigli smo svijest da moramo brinuti o djeci i danas se zahvaljujemo načelniku opštine Zvornik, kao i direktorima ovdašnjih ustanova što smo danas u Zvorniku gdje na predivan način završavamo godinu dana dugi projekat koji je već ocijenjen kao jako dobar. Ovaj projekat nastavlja da živi, je ćemo nastaviti da testiramo djecu – istakao je Rađo.

Prof.dr Siniša Kovač, vođa Istraživačkog tima Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, prezentovao je opremu „Kontemplas 3D monitoring posturalnog statusa“ koja je korišćena u testiranju kao savremena metoda dijagnostike.

Kako je rečeno, do sada je postojala vizuelna metoda eksperta za utvrđivanje da li postoje deformitete i ona je subjektivna metoda. Ova korišćena u projektu je kinematička analiza gdje se markiraju referentne tačke na tijelu koje se snimaju kamerama, a kasnije softver izračunava odnose tih tačaka i utvrđuju se disbalansi, daje se izveštaj svakom roditelju o njima i preporučuju vježbe kojima to može da se ispravi i kod kuće.

„Sportske susrete djece“ otvorio je načelnik odjeljenja za privredu, poljorpivredu i društvene djelatnosti Milan Cvijetinović koji je izrazio zadovoljstvo što je Zvornik domaćin jednog ovakvog događaja, te što je kroz projekat izvršeno i testiranje 44 osnovaca i 27 mališana iz Zvornika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se