15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Šešelj razdužio ćeliju u Hagu

Potpredsjednik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić rekao je da se Vojislav Šešelj razdužio u odnosu na pritvorsku jedinicu u Haškom tribunalu.

Krasić je istakao da se sa Šešeljem čuo oko 18 časova, kada se on već razdužio i da u tom trenutku lider SRS-a nije imao informaciju kada će ga holandska policija „prebaciti“ od ćelije do aerodroma.

Krasić je naveo da njima niko ne javlja kada će Šešelj doći i da „to može da bude danas, sutra ili prekosutra“.

Posle 11 i po godina pritvora lider radikala Vojislav Šešelj, zbog teškog zdravstvenog stanja, biće pušten na privremenu slobodu.

U Haškom tribunalu navode da su humanitarni razlozi presudno uticali na donošenje ovakve odluke. S druge strane, i predstavnici Vlade Srbije i vladajuće koalicije opravdavaju razloge puštanja teško bolesnog Šešelja, ali navode da oni svakako nisu jedini, pa čak ni presudni za konačnu odluku Haškog tribunalu.

Kada će Vojislav Šešelj stići u Srbiju još nije poznato. Sledeći redovan let kojim bi Vojislav Šešelj mogao da stigne je večeras u ponoć, ali nema potvrde toga da će on i biti na tom letu. Potvrda zavisi od Haškog tribunala, u kom, međutim, tvrde da zbog uobičajene procedure ne saopštavaju detalji dok optuženi ne napusti Holandiju. U Vladi kažu da razumiju razlog za puštanje teško oboljelog Šešelja, ali i dodaju da to nije jedini razlog zašto ga puštaju na privremenu slobodu.

Iz Srpske napredne stranke, koja je i nastala cjepanjem Šešeljeve SRS prije šest godina, poručuju da u dolasku lidera SRS-a ne vide ništa loše.

„SNS ne brine povratak Vojislava Šešelja u Srbiju, jer je politika koju on zagovara odavno prevaziđena“, rekao je šef naprednjaka u Skupštini Srbije Zoran Babić.

Ipak, ministar rada Aleksandar Vulin, i pored opaske da svaki državljanin u Srbiji ima pravo da se liječi i da bude čuvan, u puštanju Vojislava Šešelja vidi pokušaj destabilizacije Vlade Srbije i pokušaj zastrašivanja njenog predsjednika Aleksandra Vučića. Vulin je Šešeljevo puštanje na slobodu povezao prije svega sa stavom da se dobri odnosi Srbije i Rusije ne dopadaju Zapadu.

„Drago mi je da se svaki državljanin pusti i vlada je dala garancije bez uslovljavanja, bez pitanja, bez kalkulisanja da li je ovo pravi trenutak, ali mene brine politička poruka Haškog tribunala, koji se ponaša kao politički sud“, rekao je Vulin.

I predsjednik Savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da je Trunal iskoristio zdravstveno stanje Šešelja da bi se, kako je rekao, izvukao iz situacije u koju je samo svojom zaslugom i upao.

„Ova odluka je prije svega motivisana namjerom Tribunala da izađe iz situacije zbog koje je sam upao zbog ne primjereno dugog suđenja u postupku protiv Šešelja“, rekao je Ljajić.

Sudsko vijeće odobrilo je sinoć puštanje predsjednika SRS Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala, objavio je Haški tribunal.

Za sada nije poznat tačan datum povratka Šešelja u Srbiju. Tribunal iz bezbjednosnih razloga uvjek objavljuje kada je neko pušten na privremenu slobodu tek kada napusti Holandiju, a tako će biti i u Šešeljevom slučaju.

Takođe nisu poznati ni uslovi njegovog puštanja na slobodu. U objavljenoj odluci Sudskog vijeća se navodi da je dio koji se odnosi na uslove i dalje tajna.

Portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska izjavila je da su jedina dva uslova koja važe za Šešelja to da ne bude u kontaktu sa svjedocima i da se odazove pozivu za suđenje.

Ipak, nakon vijesti o puštanju na privremenu slobodu, funkcioner SRS Nemanja Šarović rekao je da im je lider u telefonskom razgovoru prenio da je on pušten bez uslova, te da mu spremaju veliki doček, na kojem će se on obratiti građanima Srbije.

Vojislav Šešelj je u Haškom tribunalu, u pritvorskoj jedinici tribunala boravio duže od 11 i po godina, počev od 24. februara 2003.

(B92/BETA/Zvornik Danas)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se