10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Zatvori u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji prebukirani

PODGORICA – Crna Gora, Srbija i Albanija imaju problem sa smještajnim kapacitetima u zatvorima, a jedno od rješenja mogu biti i alternativne sankcije, ocijenjeno je danas u Podgorici na skupštinskom Odboru za ljudska prava i slobode.

Članovi ovog skupštinskog tijela održali su danas sjednicu sa delegacijom predstavnika institucija obudsmana i službenika zatvora iz Srbije i Albanije koji borave u posjeti Crnoj Gori u okviru projekta „Izgradnja društva bez torture i nekažnjivosti na zapadnom Balkanu“.

Predsjednik Odbora Halil Duković rekao je da se u rješavanju zatvorskih kapaciteta nameću dva problema – prvi je proširenje zatvorskih kapaciteta, a drugi uvođenje alternativnih sankcija kojim bi bio smanjen priliv zatvorenika na izdržavanje kazne.

On smatra da Crna Gora mora više uraditi na alternativnim sankcijama, ne umanjujući krivično djelo koje je neko počinio.

Predstavnik Inicijative za mlade Srbije Aleksandar Sekulić rekao je da u toj zemlji i dalje postoje problemi sa ljudskim pravima, iako je država u zakonodavstvu obavezana da poštuje ta prava.

Prema njegovim riječima, jedan od najprepoznatljivih problema je preopterećenost zatvorskih kapaciteta, gdje se trenutno, kako je naveo, nalazi više od 10.000 zatvorenika.

Direktor uprave za održavanje zatvora u Albaniji Palj Marku rekao je da se i u toj državi problemi tiču prebukiranosti smještajnih kapaciteta u zatvoru.

„Veliki problem imamo sa prenatrpanošću zatvora, ali mi smo preduzeli aktivnosti da to riješimo i imamo u fazi izgradnje tri institucije“, naveo je Marku.

Prema njegovim riječima, drugi problem se odnosi na harmonizaciju domaćeg zakondavstva sa pravom EU.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se