18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Zapadni mediji o Putinovoj posjeti Beogradu

BEOGRAD – Zapadni mediji ocjenjuju danas da će posjeta i prisustvo na vojnoj paradi u Beogradu biti prilika za ruskog predsjednika Vladimira Putina da pokaže da Moskva i dalje ima uticaja u regionu, dok Srbiju, kandidata za EU koji pokušava da balansira između Istoka i Zapada, donekle stavlja u neugodan položaj.

Rojters ukazuje na simbolizam Putinove posjete u vrijeme kada Srbija balansira između EU, kojoj želi da se priključi, i Rusije, veoma moćnog saveznika i stalne članice UN s pravom veta u Savjetu bezbjednosti, koga ne može da napusti.

Britanska agencija primjećuje da se SAD i EU vjerovatno neće svidjeti prizor salutiranja srpskih vojnika Putinu u vrijeme ukrajinske krize, dok će parada pružiti šansu Putinu da pokaže da Rusija i dalje uživa duboko poštovanje u dijelovima Balkana – bilo kroz snabdjevanje gasom ili bratstvo dva slovenska pravoslavna naroda.

„Podjele Istoka i Zapada oko Ukrajine stavile su u fokus balansiranje s kojima je Srbija suočena, kao politički dužnik Rusije zbog pomoći Moskve da Kosovo ostane van UN, dok s druge strane vidi svoju ekonomsku budućnost unutar EU“, navodi Rojters.

To Srbiju dovodi u neprijatan položaj jer odbija da se pridruži zapadnim sankcijama uprkos pritisku EU da uskladi svoju spoljnu politiku s blokom sa kojim pregovara o pristupanju“, ocjenjuje agencija.

Srbija je, kako se navodi, ublažila svoju poziciju o Kosovu u zamjenu za početak pregovora o članstvu sa EU.

Austrijska agencija APA izvještava o „euforiji uoči Putinove posjete Srbiji“ i ocjenjuje da se posjeta odvija u nezgodnom trenutku za Srbiju, kao kandidata za članstvo u EU koji već mjesecima pokušava da manevriše u zauzimanju pozicije o ukrajinskoj krizi.

Agencija primjećuje da se prva vojna parada u Srbiji poslije 30 godina održava četiri dana prije 70. godišnjice oslobođenja Beograda i prenosi ocjene kritičara da je nepotrebna u vrijeme kada se zemlja nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji i kada predstoji smanjenje plata i penzija.

Njemački list „Tagescajtung“ takođe ističe da organizatori vojne parade žele da podsjete na u velikoj mjeri zanemarenu antifašističku tradiciju zemlje.

„Tome se ne može ništa prigovoriti. Samo što partizani i vojnici Crvene armije Beograd nisu oslobodili 16, već 20. oktobra“, piše dnevnik.

I britanski „Gardijan“ primjećuje da je parada pomjerena unaprijed kako bi se uklopila u Putinovu agendu.

„U vrijeme dubokog jaza između Rusije i EU zbog Ukrajine, Putinova jednodnevna posjeta biće prilika da se pokaže da on ima prijatelje i uticaj blizu srca Evrope“, piše londonski dnevnik, koji konstatuje da je za srpsku vladu to „šansa da se dodvori važnom prijatelju i snabdjevaču energentima kao i da uzvrati na kritike desničara da se previše približava Zapadu u nadi da će jednog dana biti primljena u EU“.

„Gardijan“ očekuje da će Putin izvršiti pritisak na Vladu Srbije da počne radove na izgradnji Južnog toka, što Beogad oklijeva da učini zbog spora između Moskve i Brisela, koji želi da gasovod bude dostupan svim proizvođačima gasa, a ne samo Gaspromu.

Asošiejtid pres navodi da će centralno mjesto razgovora ruskog predsjednika sa srpskim zvaničnicima zauzeti ekonomska pitanja i energetika, uključujući izgradnju Južnog toka, kojem se „protivi EU“.

„Ova balkanska država sve je više suočena sa teškim izborom: da li da nastavi svojim zvanično proglašenim putem ka članstvu u EU ili da odustane od tog cilja i učvrsti veze sa svojim tradiconalnim slovenskim saveznikom Rusijom“, ističe AP.

I francuski list „Liberasion“ piše da Putin u Beogradu namjerava da „ukorjeni ruske interese u Srbiji“, tradicionalnoj saveznici Moskve, ali i zemlji kandidatu za pristupanje EU.

„To će za njega biti prilika da podigne glas protiv ‘glorifikacije nacizma’ u kontekstu žestokih tenzija između Moskve i Zapada zbog ukrajinske krize“, ocjenjuje pariski dnevnik.

Agencija Frans pres (AFP) navodi da „ruski predsjednik i dalje može da računa na toplu dobrodošlicu u Beogradu, tradicionalnom savezniku koji je odbio da se pridruži sankcijama EU protiv Moskve“, uz napomenu da je Brisel upozorio Beograd ranije ove nedjelje da bi tom prilikom trebalo da potvrdi svoje „proevropsko angažovanje“.

„Za Rusiju je važno da se pristupanje Srbije EU ne kosi sa interesima Moskve“, ocjenjuje AFP.

Radio Slobodna Evropa napominje da će Putinova posjeta Beogradu biti izuzetno pažljivo praćena u svijetu.

Iako zapadne prestonice zvanično saopštavaju da ne vide problem u Putinovoj posjeti Srbiji, nezvanično se može čuti da Brisel sa rastućom zabrinutošću gleda na porast ruskog uticaja ne samo u Srbiji, nego i u drugim zemljama Zapadnog Balkana, zaključuje Slobodna Evropa.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se