14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Za zimsku opremu najmanje 400 KM

BANJALUKA – Vozači koji žele spremni da dočekaju zimu i budu bezbjedni na putu obavezni su da do 15. novembra nabave zimsku opremu za koju će u slučaju da voze prosječan automobil morati da izdvoje minimalno 400 maraka.

U autoservisima kažu da se vozači već raspituju za cijene opreme, koja zavisi od automobila do automobila. Šef prodaje u „Auto Milovanoviću“ Ljubiša Brkljač kazao je da u prosjeku vozačima treba oko 400 maraka kako bi automobil spremili za zimu. Cijene guma, kako je istakao Brkljač, zavise od njihovih dimenzija i kreću se od 60 do 250 maraka po komadu.

– Za srednje vozilo gume koštaju oko 80 maraka po komadu sa montažom i balansom. Cijena „permanta“ je četiri marke, a u prosjeku ga je potrebno oko četiri litre, a dok ga majstor zamijeni treba izdvojiti još 20 do 30 KM – kazao je Brkljač i dodao da pred zimu vozači uglavnom pregledaju i grijače i akumulator.

U Auto-centru „Merkur“ rekli su da je vozačima potrebno minimalno 400 maraka da bi nabavili zimsku opremu, piše Glas Srpske.

– Za četiri gume srednje klase i veličine, odnosno „petnaestke“ potrebno je izdvojiti 332 marke. Zamjena „permanta“ košta 3,5 marke po litri i ako se kompletno mijenja treba pet litara plus troškovi za majstora – kazao je trgovac u Auto-centru „Merkur“ Čedomir Lončar i dodao da vozače koji nemaju lance treba da spreme još 40 maraka.

U Auto-moto savezu RS istakli su da vozači u Srpskoj od 15. novembra do 15. aprila iduće godine, bez obzira na vremenske uslove, moraju koristiti odgovarajuću zimsku opremu. Kazna za neposjedovanje zimske opreme je 40 maraka.

Istakli su da su zimski pneumatici na sva četiri točka obavezni za putnička i ostala vozila koja nemaju više od osam sjedišta i čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona.

Provjera kočnica

Automehaničari savjetuju vozačima da prije zime obavezno prekontrolišu i kočnice.

– Pored kontrole kočnica koja je na prvom mjestu poželjno je da vozači provjere sistem za paljenje, ispravnost grijača motora i filtera goriva – istakli su automehaničari.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se