1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Vučić sa Putinom: Srbija nikada neće zaboraviti ruske žrtve za Beograd

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nikada neće zaboraviti učešće ruskih trupa u oslobadanju srpske prestonice i veliki broj života položenih za slobodu Beograda i Srbije.

„Dobrodošli u Srbiju, zadovoljstvo mi je što ćete uveličati današnji praznik građana Srbije i Beograda. Srbija nikada neće zaboratii učešće ruskih trupa, veliki broj polozenih života da bi Srbija danas bila slobodna“, poručio je Vučić predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Premijer je istakao i da će Putina čekati više do 100.000 ljudi koji će, zajedno sa njim posmatrati Vojnu paradu u čast 70 godina oslobođenja Beograda od fašizma.

Vučić je rekao da je dobra vijest za obojicu i to što robna razmjena dostiže do 26 milijardi dolara, kao i da je Srbija jedina evropska zemlja koja može da izvozi svinjsko meso u Rusku Federaciju.

Vučić je dodao da će taj izvoz ubuduće biti i veći i da je Srbija spremna za to.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas predsjednika Vladimira Putina da u Rusku Federaciju omogući uvoz Fijata, koji se proizvodi u Kragejvcu.

„Ja ću danas da iskoristim priliku da vas molim. Vi znate da u Srbiji proizvodimo Fijat. To je naše vozilo napravljeno u Kragujevcu i ako možete da Srbiji omogućite izvoz tih vozila u Rusku Federaciju“, rekao je Vučić u razgovoru sa Putinom u Palati Srbija.

Putin: Možda dogovorimo kvote za izvoz automobila u Rusiju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Beogradu da se trgovinsko-ekonomski odnosi Srbije i Rusije uspješno razvijaju, te da će na današnjim sastancima biti puno tema za razgovor, uključujući i kvote za izvoz automobila Fijat u Rusiju.

„Imamo o čemu da razgovaramo. To uključuje i automobilsku industriju. Imajući u vidu naše odnose, mogli bismo da se dogovorimo o nekim kvotama za izvoz automobila u Rusiju“, rekao je Putin na početku razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kao jednu od oblasti koja ima prespektivu za dalji razvoj saradnje Putin je naveo poljoprivredu.

„Za Srbiju je sada dobra prilika da zauzme dobro mjesto na ruskom tržištu“, rekao je Putin, pomenuvši i moućnost kreditiranja srpskih poljoprivrednih preduzeća.

Takođe, on je ukazao na mogućnost da poljoprivredni proizvođači iz Evrope ulažu zajedno sa ruskim u Srbiji kako  bi se potom ti proizvodi plasirali u Rusiju.

Konstatovao je i da je obim trgovinske razmene u prvoj polovini ove godine značajno porastao.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se