18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

„Vozovi odmazde“ kao odgovor na „protivraketni štit“

MOSKVA – Rusija će, kao odgvor na stvaranje evropskog „protivraketnog štita“ u arsenal odbrane i potencijalne odmazde uvrstiti tzv. „vozove odmazde“, koji će nositi nuklerane rakete.Nosivost standardnog sovjetskog vagona-hladnjače iznosi otprilike 47 tona, pa analitičari pretpostavljaju da bi raketni sistem „Bulava“sa težinom od 38 tona, i „Jars“, težak 49 tona, bili idealni za taj vid odbrane.

Profesor Jurij Grigorjev, doktor tehničkih nauka, ističe da je sistem „vozova odmazde“ bolje zaštićen od nuklearnog udara protivnika nego prijašnje mobilne lansirne rampe, koje su mogle da „nestanu“ u prvom napadu.

Ipak,Grigorjev ukazuje na potencijalnu opasnost u vrijeme mira u slučaju da teroristi dignu u vazduh takav voz sa raketama opremljenim nuklearnim glavama.

Čak i obična nesreća može dovesti do nepredvidljivih tragičnih posljedica – napominje on.

Televizijski kanal „Zvijezda“, koji pripada medijskoj grupi pod vođstvom Ministarstva obrane Rusije, potvrđuje da je jedan od naučno-istraživačkih instituta, koji radi za interese Raketnih vojski strateške namjene, uspješno izvršio još jednu etapu istraživanja novog vida odbrane.

Ovaj sistem trebalo bi da uđe u naoružanje Rusije već do 2020. godine, budući da će do 2018. ili 2020. evropska protivaketna odbrana biti opremljena novim raketama „SM-3“ te će tako moći da presreće ruske interkontinentalne rakete.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se