14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Ukrajina ušla u fazu ekonomske katastrofe

MOSKVA – Savjetnik ruskog predsjednika za ekonomska pitanja Sergej Glazjev rekao je da je bankrot Ukrajine skoro neizbježan zbog pada privrednog rasta i sve lošijeg platnog bilansa.

„Platni bilans i njegova dinamika ukazuju da Ukrajina u bliskoj budućnosti neće moći sama da ispunjava svoje obaveze, a postavlja se pitanje ko će to da plati“, rekao je Glazjev na konferenciji Evroazijske ekonomske integracije.

On je dodao da pomoć koju su obećale SAD i EU nije dovoljna da pokrije rupe u platnom bilansu i da je bankrot neizbježan.

Glazjev je rekao da je Ukrajina već ušla u fazu ekonomske katastrofe, prenosi TASS.

Prema podacima Evroazijske razvojne banke (EDB), Ukrajini je prije šest mjeseci bilo potrebno 55 milijardi dolara radi stabilizacije.

Međutim, međunarodne institucije ponudile su Kijevu sumu daleko manju od potrebne i praktično nisu dale ništa, a ukrajinskoj privredi sada je potrebno najmanje 100 do 120 milijardi dolara da se oporavi.

„Ukrajina je promašila putanju kada je stabilizacija bila moguća i sada je u fazi oštrog pada, kada će za stabilizaciju biti potrebno između 100 i 120 milijardi dolara“, rekao je on.

Glazjev je dodao da, ako se ovakav trend nastavi, društveni bruto proizvod zemlje pašće za 50 odsto, investicije će biti obustavljene, a privreda će propasti. U tom sučaju za oporavak će biti potrebno 300 milijardi dolara.

„Sasvim je jasno da bez Rusije i Carinske unije Ukrajina nema šansi da krene putem održivog razvoja“, naglasio je Glazjev.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se