1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

U Zvorniku održan sastanak Dodika, Pavića i Đokića (foto/video)

U Zvorniku su večeras sastanak održali lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić. Koalicioni partneri su istakli da imaju kapacitet da formiraju vlast u Republici Srpskoj, a na večerašnjem sastanku usagolasili su se oko bitnih pitanja i priooriteta, te najavili nastavak razgovora u utorak u Brčkom.

Pavić je izrazio zadovoljstvo što je sa koalicionim partnerima razgovarao o sastavu novih struktura vlasti.

„Ono što je najbitnije, a mi smo to konstatovali nakon objavljenih rezultata CIK-a, da je stara koalicija ponovo pobjednik i da ima mogućnosti da napravi vlast u Republici Srpskoj. Nama trojici je zadovoljstvo što smo u ovako teškim vremenima dobili povjerenje građana da i dalje možemo vršiti vlast u Srpskoj. Mi smo danas otpočeli razgovore o konstitusanju novih organa i nove vlasti i moram reći da smo imali visok stepen saglasnosti oko pitanja i prioriteta koje trebamo uraditi. Danas nismo raspravljali o ličnostima i pojedincima, nego o politikama koje će ove tri stranke zastupati u budućem vremenu i prvo mjesto smo stavili ekonomiju, zapošljavanje i sve ono što sa tim ide, zatim borbu protiv kriminala, socijalnu politiku. Usaglasili smo se da se u vrlo kratkom vremenu izradi kratak dokument koji će biti osnova za potpisivanje našeg novog sporazuma o koaliciji. Cilj nam je upravo da dogovorimo te politike i da one budu osnova na kojoj ćemo napraviti vlast u budućem periodu, ali će svi organi znati šta je raditi i to će biti prioriteti. Ja sam lično zdovoljan sa visokim stepenom saglasnosti oko politika koje trebamo utvrditi za budući period“, rekao je nakon sastanka Pavić.

Đokić je ocijenio da je večeras pokazano visoko razumijevanje o važnim pitanjima.

„Ocijenili smo da su partije u okviru naše koalicije dobila većinski kapacitet od građana Republike Srpske, odnosno većinu sa kojom se može ići u formiranje instituicija i drugih organa vlastri. U osnovi, najveći dio pitanja večeras je definisan na vrlo kvalitetan način. Mislim da smo shvaliti svi zajedno da su se političke prilike na određeni način promjenile i da ih na taj način treba realno i pogledati. Takođe smo vrlo jasno definisali svoje prioritete u narednom periodu kojima bi kao stranke težili. To je prije svega ovo što je Pavić rekao, ekonomska oblast, socijalna politika, prije svega socijalna politika sa aspekta stabilnosti penzionog sistema Republike Srpske, podrške boračkoj populaciji, kao i svim drugim građanima koji su u stanju socijalne potrebe i podrška zapošljavanju i daljem ekonomskom snaženju Republike Srpske i zaštiti njenih interesa u sferi ekonomije.
U drugom dijelu naših razgovora koji će uslijediti u narednom periodu bi trebali da se bavimo pitanjima definisanja dodatnih programskih sadržaja oko kojih će se okupljati vlast Republike Srpske u budućem vremenu i naravno i onim pitanjama koja su bitna, a to je učešće partije u svemu tome i personalna pitanja onih koji će biti na određenim dužnostima. Naravno da stoji mogućnost za razgovore i dalje i otvoreni smo za saradnju, ali cijenim da je ovo u značajnom dijelu usmjerenje na mogućnosti konačnog rješenja“.

Dodik ja izrazio zadovoljstvo činjenicom da je u kontinuitetu nastavljeno potvrđivanje saradnje ovih partija.

„Današnji sastanak je potvrda našeg opredeljenja da nastavimo da gradimo dobre odnose među partijama koji treba da rezultiraju utvrđenim politikama i na bazi njih i dogovora oko personalnih rješenja za nosioce najvažnijih izvršnih i zakonodavnih funkcija u Republici Srpskoj, pa i u BiH. Ova koalicija će biti odražena i na nivou BiH, u okviru onoga što čini naš i jučerašnji dogovor sa HDZ-om, i današnji potvrđuje da se stvari usmjeravaju i da je veoma jasna kontura buduće strukrute vlasti“.

„Mislim da smo se sva trojica veoma jasno složili oko toga da osnova za formiranke Vlade Republike Srpske moraju da budu partije iz Republike Srpske i da niko neće moći bilo kakvim uslovljavanjem ili bilo kakvim pričama „jezička na vagi“ da mijenja koncepciju onoga što je nama bilo važno, a to je da smo držali snažnu i stabilnu institucionalnu Republiku Srpsku. Naša politika ostaje posvećena tome i ova koalicija ove tri partije sa koalicionim partnerima DNS-a ima većinu da formira Vladu i u tom pogledu ispunjavamo taj prvi bazični kriterijum, a to je da su stranke iz Republike Srpske. Mi apsolutno poštujemo i poštovaćemo ustavno određenje vezano za učešće drugih naroda u strukturama vlasti, ali bazične odluke moraju biti u okviru ove većine“.

„Treba konačno reći da je izborni pobjednik upravo ova koalicija, a mogućnost da bez oklijevanja i sa dovoljnim kapacitetom možemo da formiramo vlast govori o tome najbolje. Naravno, već u utorak, kako smo se dogovorili, u Brčkom razgovaraćemo dalje o detaljima“.

„Mi smo ušli u jednu dinamiku dogovora, usmjerili se ka rješavanju detalja o svemu, danas smo razgovarali o politikama, niz odličnih ideja koje ćemo saopštiti sigurno će biti veoma interesantne. Ono što ostaje da se bavimo jeste da vidimo kako iskoristiti naše poteencijale da ekonomija bude bolja i na koji način učiniti da se recimo stabilizuje realni sektor. Jedna od ideja su uštede u javnom sektoru, a mi ćemo kasnije morati da dodneesemo i neke određene sistemske zakone, a jedan od njih je i Zakon o radu kako bi smo poslovnu klimu na najbolji način mogli regulisati“.

„Dakle, uštede u javnom sektoru podrazumijevaju smanjenje potrošnje u javnom sektoru, a to će biti kombinovano u nekoliko mjera i o tomo smo večeras govorili“.

„Ekonomija se ne zasniva samo na uštedama, i drugio važno pitanje je razvoj i jedno od opredeljenja o kojem smo danas govorili je da se Elektroprivredi koja baš za vrijeme ove koalicije bilježi svake godine pozitivan rast i pokazala je svoju kreditnu sposobnost, nakon rješavanja problema u Gacku, da koncesija da izgradi novu termoelektranu u Gackom. To bi bio značajan impuls koji se mora obezbijediti i tu smo saglasni da to učinimo i da Elektroprivredi damo saglasnost da na finansijskom tržištu pribavi kredite i sredstva za izgradnju te termoelektrane, a isto tako da podržimo elektoprivredu i u pogledu malih elektrana, jer je očigledno da smo prije 8 godina naslijedili veliki haos u tom pogledu. Konačno i vremenski su stvoreni uslovi da se to raščisti i da se oduzmu mnoge ranije olako date dozvole bez ikakvih kriterija i to preusmjeri u potencijal određenih javnih preduzeća koja to mogu da rade“.

„Naša zajednička politika ostaje politika jačanja Republike Srpske, a ona je moguća ako i kroz saradnju u institucijama BiH pokušamo dobiti određene promjene, a to je prije svega promjena zaštite naše realne proizvodnje pred naletom ogromnih roba koje su stimulisane u inostranstvu, kao što je mlijeko“.

„Dakle, pričali smo o mnoge čemu, neke smo stvari stavili već na papir i ono što želim da kažem da je opredeljenje nas trojice kao lidera da nastavimo zajednički da radimo u različitim svojstvima, prvo kao tijelo koje će dogovarati te politike, drugo kao tijelo koje će se baviti procjenom tih politika i implementacijom tih politika i mi ćemo tek na bazi toga tražiti ljude koji će moći da urade te implementacije“.

„Moram da kažem da ćemo isključivo nas trojica preuzeti obavezu da u prvoj godini ove vlasi budemo i on što se zove kadrovska komisija i mi ćemo biti ti koji če direktno odlučivati o svim važnim mjestima i prije svega o usaglašavanju između partija, a naravno i o procjeni. Uvrstićemo dodatni kriterijum da bi razbili partijsku monolitnost ili monopole, ja apsolutno mislim da o kadru SNSD-a ne treba da govori samo SNSD, nego ako dijelimo vlast, onda i DNS I SP mogu da kažu određene stvari o tim kadrovima, a tako i SNSD za kadrove iz DNS i SP, što je novi momenat i dodatna odgovornost za ukupno stanje.
Na pitanje novinara da li se ovim sastankom mogu okončati špekulacije iz aktuelne opozicije u Republici Srpskoj da neka druga većina može formirati vlast, Pavić je rekao „ne možemo mi okončati špekulacije, jer ih mi i ne radimo. Mi znamo da ova koalicija ima 42 poslanika koji čvrsto stoje na poziciji ove koalicije, a to je većina koja može formirati Vladu. Mi smo skromni, mi smo rekli samo da smo pobjednici, a nismo ništa dalje govorili, ali oni koji nemaju dovoljno, onda se i upuštaju u špekulacije“.

Đokić je istakao da je večeras definisano da nema nikakve mogućnosti za promjene statusa ni jednog narodnog poslanika koji se nalazi u okviru 42 poslanika iz koalicije SNSD-DNS-SP.

„To je jako bitno i zato smo i usvojili ovaj princip da smatramo da se na ovaj način može preuzeti puna odgovornost za formiranje valsti Republike Srpske na način da tu vlast čine partije iz Srpske i na taj način se definiše i odnos prema ovom pitanju. Ja nisam zatvorio mogućnost da razgovaramo sa drugim partijama, ja sam tu vrstu spremnosti pokazao i ranije, mislim da svaki razgovor može da ima određenu vrstu koristi, ukoliko ima spremnosti za takve razgovore, ali su neke bazične stvari vrlo jasno rečene večeras ovdje“.

Dodik je ocijeno da dio javne scene, čak i medijske živi na špekulacijama, dok opoziciona scena živi u cjelosti samo od njih.

„Tvrde se mnogo stvari koje nemaju apsolutno nikakvog osnova. Mi se nismo okupili ovdje da nešto rušimo, nego da gradimo, dakle nama politika nije u tome sa spriječimo, ako neko ima iz dosadašnje opozicije a želi da bude dio nas, kao što je Pero rekao, možemo razgovarati, ali nemoj da zakasne u tom pogledu“, poručio je Dodik.

[mom_video type=“youtube“ id=“IBM3i7o-oJs“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se