5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

U grobnicama tijela bez organa

KIJEV – Crno tržište unutrašnjih organa u Evropi i Americi popunjava se na račun Ukrajine, a masovne grobnice na području Donbasa sa tijelima iz kojih su izvađeni vitalni organi potvrđuju ta saznanja.

Dovoljno je pogledati oglase na lokalnim sajtovima. Donori su traženi među socijalno najmanje zaštićenim slojevima stanovništva.

U toku ljeta, u jeku kaznene operacije Kijeva, prilikom prenošenja ostataka vojnika na istoku, ispostavilo se da je dio tijela bez unutrašnjih organa. Na internet je tada dospjela prepiska Sergeja Vlasenka, advokata nekadašnjeg premijera Julije Timošenko i njemačkog ljekara Olge Viber.

Bilo je riječi o prodaji organa mladih vojnika njemačkim klinikama. Postojala je čak konkretna narudžba – 17 srca, 50 bubrega, pet pluća.

Posebno je zabilježena molba da se organi uzimaju od živih, a ne mrtvih ljudi. Inače „roba“ nije kvalitetna.

Za bubreg se nudilo 200.000 evra. Rat je postao mogućnost da se „biznis“ učini profitabilnijim, navode ruski mediji.

Da su na istoku Ukrajine djelovali „crni transplantolozi“ potvrđuju i posmatrači OEBS-a. Za istraživanje uzroka i okolnosti uzimanja organa trebalo bi da bude formirana specijalna komisija, uz uključivanje međunarodnih eksperata.

Donbas, ranije rudarski kraj Ukrajine, danas je zauzet drugim iskopavanjima. Za nekoliko sedmica, koliko je prošlo od sklapanja primirja između Kijeva i ustanika, na istoku zemlje, tamo gdje su bili odredi armije i Nacionalne garde, pronađeno je nekoliko masovnih grobnica.

Tijela muškaraca i žena, odjevenih i nagih, sa vezanim rukama i tragovima od metaka – jednostavno su bačena na gomilu i posuta zemljom. Do sada je pronađeno više od 400 leševa.

Kada su antikijevske vlasti iz Donjecka i Luganska pristupile ekshumaciji tijela, pronađeni su još strašniji detalji zločina ukrajinskih snaga bezbjednosti.

Iskopana su tijela sa rasporenim stomacima bez unutrašnjih organa. Svjedoci tvrde da su zarobljene stanovnike zauzetih teritorija Donbasa neki „bezbjednjaci“ predavali hirurzima – mesarima. Oni su ispunjavali narudžbe, a odrađeni „materijal“ – ubogaljene ljude vojnici bi dokrajčili pucanjem u glavu.

Ustanici su često nalazili pokretne bolnice sa hirurškim instrumentima i specifičnim medicinskim sredstvima. U tim okruzima zabilježen je veliki broj nestalih stanovnika.

Ruski istražni komitet tvrdi da su ukrajinska Nacionalna garda i Desni sektor krivci za masovna ubistva na istoku.

– Za one koji gaje neke sumnje ko je odgovoran za ubistva Istražni komitet ima neoborive dokaze – izjave svjedoka i odgovarajuća ispitivanja – koji direktno ukazuju na to da su zločin počinili borci Nacionalne garde i Desnog sektora – rekao je šef Istražnog komiteta Vladimir Markin.

Ubistva su detaljno opisana u svjedočenju vojnika iz bataljona „Dnjepar“ Sergeja Litvinova, zadržanog u ruskoj bolnici kao civila, pošto je pobjegao iz Ukrajine.

– Litvinov je lično ubijao civile koji nisu bili umiješani u vojni sukob, uključujući žene i djecu. Što je još interesantnije, on je dobijao novac za ta ubistva od svog rukovodstva – ispričao je Markin na osnovu svjedočenja vojnika. Istraga se odnosi i na načelnika Generalštaba ukrajinske vojske Viktora Muženka, komandanta 25. brigade ukrajinske vojske Olega Mikasa, kao i na druge visoke ukrajinske vojne zvaničnike.

Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se