18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Tijela umrlih od ebole po ulicama

FRITAUN – Zaprepašćujući prizor iz Sijera Leonea zgrozio je svijet, jer su tijela umrlih od ebole ostavljena da leže po ulicama zbog štrajka radnika za zakopavanje umrlih, koji kažu da nisu plaćeni.

Portparol Ministarstva zdravstva Sijera Leonea, jedne od zemalja zapadne Afrike koje su pogođene epidemijom ebole, rekao je da je situacija veoma neprijatna i da sad ima novca za plaćanje ovih radnika.

Osim toga, tijela preminulih predstavljaju dodatni izvor zaraze kojima su izloženi stanovnici i medicinsko osoblje.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije, od ebole je u Sijera Leoneu do sada umrlo 600 ljudi.

Evropska unija je saopštila da hitno šalje avionima pomoć zapadnoj Africi za borbu protiv ebole, bolesti koja prijeti i samoj Evropi sa slučajevima zaraze u Španiji.

Zvaničnici u Španiji navode da je četvrta osoba stavljena pod nadzor za ebolu u bolnici u Madridu, gdje je zaražena jedna bolničarka koja je liječila dvoje oboljelih iz Sijera Leonea i Liberije. Među osobama pod nadzorom je suprug bolničarke.

Bolničarka iz Španije prva je osoba zaražena tim virusom van Afrike, prema navodima zvaničnika iz Španije.

Tri aviona „džambo džeta 747“ sa stotinu tona pomoći biće upućena u najugroženije zemlje od ebole, a to su Sijera Leone, Liberija i Gvineja, saopštila je Evropska komisija. Prvi avion ide u Fritaun i ponijeće opremu za ličnu zaštitu, uključujući maske, rukavice i lijekove. EU takođe uspostavlja sistem evakuacije međunarodnog osoblja u ugroženim zemljama, u slučaju da se razbole od ebole.

– Vodimo trku sa vremenom u borbi protiv ebole – rekla je komesar EU za humanitarne poslove Kristalina Georgijeva.

Ova akcija EU košta četiri miliona evra.

– Sistem evakuacije omogućiće pacijentima da u roku od 48 časova budu avionom dovedeni u evropske bolnice koje su opremljene da se bore protiv bolesti – stoji u saopštenju.

Traže pomoć od Rusije

Specijalni izaslanik UN za virus ebole David Nabaro zatražio je od Rusije da pošalje eksperte kao pomoć u borbi protiv tog smrtonosnog virusa u zapadnoj Africi. Nabaro je razmatrao mogućnost većeg angažovanja Rusije sa šefom „Rospotrebnadzora“ Anonom Popovom tokom sastanka u Moskvi. Specijalni ruski tim za kontrolu zaraznih bolesti sa naučnog i istraživačkog instituta „Rospotrebnadzora“ raspoređeni su u Gvineji od 22. avgusta.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se