20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Terorista upao u kanadski parlament i počeo da puca

OTAVA – Nepoznati napadač ispalio je danas najmanje jedan hitac iz vatrenog oružja u vojnika koji je čuvao stražu ispred spomenika žrtvama rata u centru Otave, a potom je ušao u kompleks kanadskog parlamenta, gdje su se takođe začuli pucnji.

Nakon toga je zgradu opkolila policija, prenijeli su kanadski mediji.

Policija je saopštila da je upucani vojnik u teškom stanju, prenosi francuski list „Mond“ (Le Monde).

Američka agencija AP navodi da je više svjedoka potvrdilo da su čuli hice i vidjeli naoružanog muškaraca kako trči ka zgradi parlamenta.

Portparol premijera Stivena Harpera izjavio je da je premijer bezbjedan i da je napustio zgradu parlamenta.

Novinar kanadskog dnevnika „Glob end mejl“ (Globe and Mail), koji se nalazi u zgradi parlamenta, kaže da je vidio jedno tijelo na zemlji, ali da „ne može da potvrdi da li se radi o napadaču ili policajcu“.

Do današnje pucnjave je došlo samo dva dana nakon što je dva kanadska vojnika u Kvebeku pregazio muškarac naklonjen džihadistima, a jedan vojnik je pritom i poginuo. To je bio prvi takav incident u Kanadi otkako se ta država priključila borbi protiv ekstremista Islamske države u Iraku.

Kanadska vlada je ranije danas povećala nivo opasnosti od terorizma sa srednje na visoku, usljed „opšteg porasta međusobne komunikacije“ među pripadnicima radikalnih grupa kao što su Islamska država i Al Kaida, saopštio je portparol kanadskog ministra za javnu bezbjednost Žan-Kristof De Le Ru.

„Povećanje nivoa opasnosti nije posljedica neke konkretne prijetnje“, rekao je portparol, a preneo Rojters.

Novi nivo opasnosti od terorizma znači da je kanadska obavještajna služba „uočila da pojedinac ili grupa unutar ili van Kanade ima namjeru ili sposobnost da počini akt terorizma“, rekao je De Le Ru.

Više napadača?

Mark Garneu, jedan od poslanika u kanadskom parlamentu u telefonskoj izjavi za medije rekao da su svi poslanici evakuisani na sigurno.

„Postoje indicije da nije riječ o samo jednom napadaču. Postoji mogućnost i da ih je nekoliko“, rekao je on.

Novinari kandaskih medija prenose da oko parlamenta vlada potpuni haos, ali nema potvrde da je bilo ko ranjen u samoj zgradi. I policijski zvaničnici Otave sumnjaju da je postoji više od jednog napadača, da se jedan od njih nalazi na krovu, ali ne mogu potvrditi tu informaciju.

[mom_video type=“youtube“ id=“VYlQJbsVs48″]

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se