18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Sve manje birača u Srebrenici

SREBRENICA – Predsjednik Opštinske izborne komisije u Srebrenici Nermin Alivuković izjavio je Srni da je za predstojeće izbore u ovoj opštini registrovano 11.074 birača ili 672 birača manje nego za lokalne izbore 2012. godine, odnosno 9.540 manje registrovanih nego prije deset godina.

Alivuković je precizirao da je na konačnom biračkom spisku 79 birača manje nego što je bilo početkom prošlog mjeseca.

On kaže da mu nisu poznati razlozi zbog kojih je došlo do smanjenja broja birača na biračkom spisku u posljednjih mjesec dana i da li su neka imena zbog nekih posebnih razloga brisana sa biračkog spiska.

Prema njegovim riječima, u ovu cifru nisu uračunati birači koji će glasati u odsustvu jer te podatke nema OIK nego Centralna izborna komisija BiH.

Na lokalnim izborima 2012. godine za Srebrenicu je u odsustvu glasalo 1.699 birača.

Srebrenički birači će se u nedjelju, 12. oktobra, opredjeljivati kome će od 38 političkih subjekata, među kojima je sedam nezavisnih kandidata za različite nivoe vlasti, dati glasove.

Alivuković pojašnjava da će se u ovoj opštini izbori obavljati na 28 biračkih mjesta, što je za dva birališta više nego prije dvije godine.

Razlog za povećavanje broja birališta jeste  što je na biračkim spiskovima na biračkim mjestima u školama u Srebrenici i Skelanima bio veliki broj birača i u tim ustanovama ove godine biće po dva biračka mjesta.

Prema Alivukovićevim riječima, kompletirani su sastavi biračkih odbora i riješeni su nastali problemi jer neki pojedinci, koje su u biračke odbore predložile političke stranke, nisu bili zainteresovani za rad pa su njihova mjesta popunili članovima koji imaju iskustvo u radu biračkih odbora.

Opštinskoj izbornoj komisiji političke partije su dostavile spiskove sa imenima 326 posmatrača koji će pratiti izborni proces.

Za raliku od izbora prethodnih godina, ove godine nijedno udruženje građana nije predložilo posmatrače za nadgledanje i praćenje izbora u ovoj opštini.

OIK Srebrenica nema informacije da li će i u kom broju međunarodni posmatrači pratiti izbore na srebreničkim biralištima.

„Izborni materijal je stigao i u subotu, 11.oktobra biće distribuisan na birališta gdje će ga preuzeti i zadužiti članovi biračkih odbora koji su završili obuku prethodnih dana“, rekao je Alivuković.

On je naglasio da OIK nije formirala mobilni tim za omogućavanje biračkog prava bolesnim i nepokretnim licima u njihovim stambenim jednicima jer su ih obišli i niko od njih nije se izjasnio da ne može doći na biralište i da želi da mu se omogući da glasa u svojoj kući.

Alivuković je istakao da OIK do sada nije dobila ni jednu primjedbu za vođenje predizborne kampanje za eventualne nepravilnosti i uvrede na račun nekih kandidata, niti primjedbu da je na predizbornim skupovima bilo govora mržnje.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se