23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Sutra u Zvorniku predstavljanje fototipskog izdanja Dušanovog zakonika

Zvorničko Srpsko prosvjetno kulturno društvo “Prosvjeta“ u četvrtak 30. oktobra organizuje predstavljanje fototipskog izdanja replike atonskog i hilandarskog rukopisa “Zakonik cara Dušana”, koji je donijet na saborima 1349. i 1355. godine.

Prema riječima predsjednika društva Radisava Perića ovo je najsjajnije dijelo srpskog srednjovjekovnog zakonodavstva i sudstva.

Fototipsko izdanje Dušanovog zakonika (2)Knjiga je izrađena u maniru srpskih srednjovjekovnih spisa sa povezom od kože i okovana srebrom, sa umjetnički obrađenim drvenim sandučićem u kom se ona čuva i nosi, kao i posebno opremljena knjiga sa prevodom teksta na šest svjetskih jezika pojašnjava predsjednik SPKD “Prosvjeta“.

O Zakoniku će prema riječima Perića govoriti eminentni stručnjaci, koji će i putem video bima prikazani sve stranice Zakonika. Takođe će objasniti kako je Zakonik nastao, gdje se danas nalaze orginali i slične zanimljivosti. “Zakonik cara Dušana“ biće izložen u društvenim prostorijama Osnovne škole “Sveti Sava” u četvrtak 30. oktobra od 18 časova.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se