15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Studenti prijete da će intenzivirati proteste

HONG KONG – Lideri studentskih protesta u Hong Kongu zaprijetili su danas da će intenzivirati proteste i da će zauzeti vladine kancelarije ukoliko lider Hong Konga Leung Čun-jing ne podnese ostavku.

„Ako šef gradske izvršne vlasti Leung Čun-jing i centralna vlada /u Pekingu/ ne ispoštuju i ne saslušaju javno mnjenje, razmotrićemo više akcija koje ćemo sprovesti narednih dana, uključujući zauzimanje drugih lokacija kao i glavne vladine zgrade“, izjavila je Agnes Čou iz studentskog pokreta.

Ona je dodala da Leung Čun-jing treba da podnese ostavku danas ili sutra.

Jedan od predstavnika glavne koalicije koja predvodi proteste, pokreta „Okupirajmo centar“, ogradio se od ove najave i rekao da će svaka dalja eskalacija biti studentska inicijativa.

On je dodao da pokret može da razgovara sa bilo kojim članom vlade izuzev sa Leung Čun-jingom.

Lideri grupe koja predvodi demonstracije nastoje da izbjegnu da se ponovi nasilje koje se dogodilo u nedjelju, 28. septembra, kada je policija upotrijebila suzavac i biber sprej da rastjera demonstrante. Tada je povrijeđena 41 osoba, uključujući 12 policajaca.

Protesti su započeli 22. septembra, kada su studenti bojkotovali nastavu, a pridružili su im se i učenici srednjih škola, podsjeća AFP.

Demonstracije su eskalirale tokom vikenda zbog odluke Pekinga da odbaci otvoreno nominovanje kandidata za izbore za čelnika Hong Konga 2017. godine.

Kineske vlasti su 2008. godine najavile da će razmotriti mogućnost da do 2017. godine dozvole direktne izbore u Hong Kongu, a 31. avgusta su saopštile da su direktni izbori odobreni, ali da će birači moći da glasaju za nekog od prethodno potvrđenih kandidata sa liste.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se