4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Stjepan Mikić: Konačni rezultati u ponedjeljak

SARAJEVO – Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Stjepan Mikić izjavio je juče da će najvjerovatnije u ponedjeljak donijeti odluku o utvrđivanju konačnih rezultata izbora.

Mikić je ocijenio da novo brojanje glasova, koje je zakazano za danas u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, ne odgađa odluku o utvrđivanju rezultata, piše Glas Srpske.

– Neuredan materijal pristigao je u Glavni centar za brojanje glasova iz opštinskih i gradskih izbornih komisija, a njima od biračkih odbora. Ovim se ponavlja situacija sa posljednjih lokalnih izbora, što jasno ukazuje na hitnu potrebu promjene izbornog zakonodavstva BiH kojim će sistem biti unaprijeđen – kazao je Mikić.

U tri pojedinačne odluke proteklih dana CIK BiH je naložio ponovno brojanje glasova na 48 biračkih mjesta u RS i FBiH, a mahom će biti prebrojani glasovi za Narodnu skupštinu RS te za Predstavnički dom Parlamenta BiH i skupštine kantona.

Potvrđivanje rezultata opštih izbora CIK BiH dužan je da uradi najkasnije do 11. novembra nakon čega počinju da teku ustavni rokovi za konstituisanje nove vlasti na svim nivoima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se