9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Stanovnici RS probleme rješavaju tabletama

BANJALUKA – Građani RS pritisnuti problemima često posežu za lijekovima za smirenje i antidepresivima što potvrđuje i trošak Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS za ove namjene koji je u prvih devet mjeseci ove godine iznosio oko 1,7 miliona maraka.

Portparol FZO Darija Filipović-Ostojić je kazala da je u pomenutom periodu za ove lijekove izdato 256.799 recepata, piše Glas Srpske.

– Fond osiguranicima finansira lijekove koji se nalaze na listi lijekova koji se izdaju na recept, a najviše su propisivani „alprazolam“ za smirenje i antidepresiv „sertralin“ – rekla je Filipović-Ostojić.

Ona je napomenula da osiguranici za propisane lijekove plaćaju samo participaciju izuzev ako su oslobođeni te obaveze i dodala da se ovi lijekovi u apotekama ne bi smjeli izdavati bez recepta.

– U ukupnoj potrošnji lijekova koji se izdaju na recept lijekovi koji djeluju na nervni sistem, u koje se ubrajaju i oni za smirenje i antidepresivi, nalaze se na trećem mjestu – kazala je Filipović-Ostojić.

Prema podacima FZO tokom prošle godine propisana su 374.172 recepta za ove lijekove, a trošak Fonda je iznosio oko 3,1 miliona maraka.

Apoteke

U apotekama u RS kažu da su veoma tražena i sredstva za smirenje na biljnoj bazi u obliku tableta, čajeva ili kapi koja se mogu kupiti i bez recepta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se