10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Srebrenica: Za traženje Bošnjaka ima, a za Srbe nema para

SREBRENICA – Stručni tim Instituta za traženje nestalih BiH već drugi put ove godine prekopava teren u selu Jasenova kod Srebrenice, tražeći posmrtne ostatke nestalih Bošnjaka koji su navodno preneseni iz grobnice u Glogovi kod Bratunca.

Člana tima za traženje nestalih Sadik Selimović kaže da su do sada radili na tri lokaliteta u ovom selu i da nisu ništa otkrili.

„Već četvrti dan radimo i prekopavamo četvrtu lokaciju. Radićemo dok ne obavimo detaljnu pretragu terena“, rekao je Selimović i dodao da radove prate predstavnici Međunarodne komisije za traženje nestalih, koja je Institutu dala podatke da se u Jasenovi nalaze bošnjački posmrtni ostaci.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović rekla je Srni da treba raditi da se svi nestali pronađu i dostojno sahrane.

Ipak, Filipovićeva pita kako ima novaca da se više puta kopa na različitim mjestima u istom selu i traže posmrtni ostaci Bošnjaka koji se tu navodno nalaze, a za traženje nestalih Srba u Institutu godinama tvrde da nema sredstava.

Filipovićeva je istakla da su porodice nestalih Srba nezadovoljne radom Instituta BiH i da kategorično traže da se proces traženja vrati na entitetski nivo.

„Iz budžeta Republike Srpske izdvajaju se velika sredstva za rad Instituta koji ništa ne preduzima da se pronađe i ekshumira još 1.678 nestalih Srba, stalno se pravdajući da nema sredstava za izvođenje radova“, kaže Filipovićeva, koja je i član Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

On ističe da još 600 ekshumiranih srpskih posmrtnih ostataka godinama u kosturnicama čeka na identifikaciju zbog opstrukcije Instituta, dok se bošnjački posmrtni ostaci odmah šalju na DNK analizu, identifikuju i sahranjuju.

Filipovićeva kaže da porodice nestalih Srba nailaze na opštu opstrukciju i omalovažavanje pojedinih predstavnika Instituta BiH, koji na taj način onemogućavaju ekshumacije i identifikacije nestalih Srba, a time štite i počinioce zločina nad Srbima od procesuiranja i odgovornosti za počinjena nedjela.

„Porodice nestalih Srba žele da se proces traženja vrati na nivo entiteta, da pronađu svoje nestale i dostojno ih sahrane, a da oni koji su počinili zločine napokon odgovaraju“, poručila je Filipovićeva.

Ona naglašava da je Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila analizirala koliko Srpska izdvaja za rad Instituta BiH i došla do zaključka da su tim sredstvima mogle da budu završene ekshumacije i identifikacije, te sahranjeno 1.678 nestalih Srba, među kojima je i 69 iz Bratunca i Srebrenice.

Filipovićeva ističe da porodice više ne mogu tolerisati cinizam, omalovažavanja, opstrukcije i tvrdnje bošnjačkih članova Instituta da nema para kada je riječ o traženju posmrtnih ostataka nestalih Srba, dok se uvijek obezbijedi novac za traženje Bošnjaka i tamo gdje ne postoje saznanja da su ukopani.

„Te zloupotrebe se moraju prekinuti, jer je za neke članove Instituta traženje nestalih postalo unosan posao i profesionalno opredjeljenje“, rekla je Filipovićeva.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se