23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Srbija i Albanija pišu žalbe UEFA

BEOGRAD – Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) registrovala je danas prekinutu utakmicu između Srbije i Albanije službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, ali je istovremeno srpsku selekciju kaznila sa oduzimanjem tri boda u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope.

Takođe, Srbija će naredne dvije utakmice (protiv Danske 14. novembra i Jermenije 4. septembra 2015)  kao domaćin u kvalifikacijama igrati bez prisustva publike, dok će FSS, kao i Fudbalski savez Albanije platiti i novčanu kaznu od po 100.000 evra.

Odluka koju je malo ko očekivao, pošto su prognoze bile da će se igrati novi meč na nautralnom terenu, bez publike, dovela je do toga da su oba Saveza najavila žalbu, ali i da Albanci u Tirani i Prištini najave ulične proteste protiv UEFA.

„UEFA je pokazala kontradiktornost i neprincipijelnost ističe se u saopštenju FSS, nakon vanredne sjednice Odbora za hitna pitanja.

„U istom trenutku dokazana je krivica protivničke strane, a nama su oduzeta tri boda, koja predstavljaju 12,5 odsto ukupnog broja bodova koje može da osvoji jedan tim u naďż˝oj grupi“, navodi se u saopštenju FSS i podsjeća na prekinutu utakmicu sa Italijom u Djenovi 2010. godine.

„Tada je ustanovljeno da organizator utakmice (FS Italije) nije kriv za incidente i sve izrečene kazne (registracija utakmice 3:0 za Italiju, meč bez prisustva publike i finansijske disciplinske mere) bile su protiv druge strane (FS Srbije). Sada je registracijom utakmice 3:0 za Srbiju definisana i ustanovljena krivica druge strane, a sve ostale odluke su u suprotnosti sa tim i na štetu su FS Srbije“, poručuju iz FSS.

Nezadovoljni su i Albanci, koji ne kriju da su očekivali 3:0 za njih.

„Nećemo se zaustaviti na ovome. Uložićemo žalbu i zahtjevati naša prava. Vjerujem da će nakon tiga stvari biti promijenjene. Ovo neće uticati na naše odnose sa UEFA. Razočaran sam, odluka UEFA nije pravedna i nismo je zaslužili, ali donekle je očekivana s obzirom na izjave sudije i delegata poslije meča. Ovo nikome ne odgovara i nije pravedno“, rekao je predsjednik Saveza Armando Duka za albanski Ora Sport.

Dugogodišnji funkcioner Evropske fudbalske unije Dušan Maravić smatra da je odluka UEFA izbalansirana kako nijedna strana ne bi bila u prednosti i naveo je  da je dodatna kazna srpskom timu u vidu oduzimanja tri boda posledica prethodnih incidenata.

„UEFA je donela odluku koja se ne tiče samo našeg meča protiv Albanije, već i  prethodnih utakmica na kojima je Srbija imala ispade (Djenova, Kruševac itd), kako na klupskom, tako i na reprezentativnom planu. UEFA nam je ovom kaznom stavila do znanja da ne može više da toleriše nikakve incidente, što je kulminiralo oštrom kaznom“,kazao je.

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dik Advokat rekao je danas da ne može da vjeruje da je Evropska fudbalska unija (UEFA) donijela odluku da kazni njegov tim oduzimanjem tri boda u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

„Iskreno, donesene odluke smatram vrlo čudnim. Albanci su prošli veoma dobro – ne razumem zašto su kažnjeni novčano, u čemu je smisao toga. Oni nisu hteli da nastave da igraju utakmicu pod bilo kojim okolnostima, kako te večeri sa ili bez publike, tako i sutradan… Na žalost, stičem utisak da neko ne želi da Srbija bude učesnik prvenstva Evrope 2016. godine u Francuskoj“, rekao je Advokat za sajt FSS.

Posebno veliko nezadovoljstvo pokazuju navijači Albanije, koji su najavili proteste u Tirani i Prištini.

Albanci su „zapalili“ društvene mreže raznim uvredama na račun UEFA i njenog predsjednika Mišela Platinija, nazivajući ga „Platinijević“, čak su centrali Fejsbuka „prijavili“ zvanični nalog UEFA za rasizam.

Putem društvenih mreža navijači su zakazali protest u Tirani, pod sloganom „UEFA, ne za…… se sa Albancima“. Isti protest najavljen je u Prištini.

Veliku podršku, dobijaju i od medija lokalnih medija koji su složni u ocijeni da je prema Albanija načinjena nepravda

Svjetski mediji, za sada se uglavnom bave „suvim činjenicama“ i podsjećaju na detalje zbog kojih je došlo do prekida, kao i većina medija u regionu, izuzimajući hrvatske, koji smatraju da su Srbi bolje prošli.

„Albanija je izvukla deblji kraj, a Srbija još jednom prošla poprilično glatko“, konstatuje hrvatski „Večernji list“.

Hrvatski list smatra da je UEFA ovom kaznom poručila da „sigurnost igrača nije na prvom mjestu“.

„UEFA je poručila svima da čak i ako osjete da im je život ugrožen moraju da nastave susret susret, čak i kad huligani pod zaštitom policije udaraju po njima, oni ne smijju da napuste teren jer će ostati bez tri boda i bez sto hiljada evra“, kaže se u tekstu „Večernjeg lista“.

Očekivana reakcija stigla je od predsjednik kosovskog saveza Fadilja Vokrija.

„To je skandalozna i politička odluka. Stolica je bačena na teren, igrači reprezentacije Albanije su napadnuti, a UEFA je Srbiji dodijelila pobjedu. Stvarno nevjerovatno“, rekao je Vokri za Kosova pres.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je 14. oktobra pred kraj prvog poluvremena, kada se iznad terena stadiona Partizana pojavio dron, sa zastavom takozvane Velike Albanije, nakon čega su uslijedili incidenti.

Susret je prekinut pri rezultatu 0:0.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se