9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

„Spajs“ neprijatelj broj 1

MOSKVA – Droga „spajs“ /začin/ veoma je popularna u Rusiji, koriste je čak i učenici, i izaziva velike probleme službama koje se bore protiv narkotika. „Smjese za pušenje, „sol“ i „miks“ – sve su to nazivi grupa droge poznatih u Rusiji kao „spajs“.

Ta droga je bliska marihuani, ali njen sastav je hemijski. Pošto mu se formula stalno mijenja, „spajs“ je jako teško u potpunosti zabraniti.

Ta droga stigla je u Rusiju krajem 2000-ih kao legalna tvar i trenutno je najpopularnija među mladima.

Prije mjesec dana od „spajsa“ je umrlo je 25 ljudi, a stradalo je više od 700.

Policija računa da će za borbu protiv takve droge dobiti više ovlaštenje te da će moći da je zabrani u najskorije vrijeme.

Tvorci ove opasne droge stalno mijenjaju njen sastav, pa se ona često javlja kao legalna tvar.

Posljednju epidemiju otrovanja izazvala je nova vrsta „spajsa“ pod nazivom „MDMB“ – dileri rade 300 puta brže od ruske države, upozoravaju stručnjaci.

Međutim, borba protiv širenja „spajsa“ nije laka i zbog lukave šeme prodaje.

Prodavač ne kontaktira kupca, već kupci elektronski uplaćuju novac, nakon čega dobijaju informaciju o tajnom mjestu gdje se nalazi droga.

To je ponekad gredica cvijeća ili autobuska stanica ili bilo koje mjesto na kom se može sakriti paketić. Drogu ne skrivaju prodavači, već njihovi kuriri.

Za jedno „postavljanje“ kurir dobija 150 rubalja – to je mali, ali lako zarađen novac, pa ima puno onih koji bi da zarade na taj način.

„Spajs“ danas puše i učenici u školama, jer mnogi vjeruju da to nije tako strašno kao heorin, upozorava policija.

Stručnjaci navode da droga poput „spajsa“ mnogo brže uništava nervni sistem od drugih droga, jer neuronske veze u mozgu stradaju.

Lica koja su dvije do tri godine uzimala „spajs“ jako dugo ne dolaze u normalu.

Na fizičkom planu zdraviji su od konzumenata heroina, ali imaju više problema s mozgom i ne mogu se vratiti u stvarnost.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se