2 C
Zvornik
20. април 2024.

SO Zvornik donijela odluku o osnivanju „Gradske toplane Zvornik“

ZVORNIK – Skupština opštine Zvornik donijela je danas na Prvoj posebnoj sjednici Odluku o osnivanju Javnog preduzeća „Gradska toplana Zvornik“.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović pojasnio je da osnivanje ovog preduzeća ne znači prestanak rada „Zvornik stana“.

– Mi smo više od pola godine u pregovorima sa jednom kompanijom iz Češke koja ima poslovnu ideju da na prostorima Zvornika sagradi gasnu termoelektranu. Prvi njihov uslov za nastavak pregovora je osnivanje javnog preduzeća „Gradska toplana“ koje bi kasnije bilo njihov partner i kojem bi isporučivali toplotnu energiju, a toplana je dalje distribuirala građanima. Ovo je prvi formalni korak i mi dalje idemo sa njima u poslovne pregovore. Nije riječ ni o kakvom pokušaju stečaja „Zvornik-stana“, i ne treba da brinu ni zaposleni, ni povjerioci. „Zvornik stan“ ima svoj kontinuitet, nastaviće da radi, i ako bi se sve realizovalo kako smo zamislili, ono bi nastavilo da se bavi distribucijom gasa na ovim prostorima. Zadržaće sve zaposlene, eventualno dio njih bi se prebacio u „Gradsku toplanu“ – poručio je Stevanović.

On je dodao da je, prema onome što su iz Češke kompanije prezentovali, za očekivati da cijena prema građanima bude niža, dodavši da smatra da bi ovo bio revolucionarni pomak u grijanju u gradu.

Prema Stevanovićevim riječima, konkretni potezi najvjerovatnije neće biti povlačeni do kraja grejne sezone.

– Do tada bi trebali da pogledamo projektnu dokumentaciju i da vidimo da li je to nama u konačnici sve prihvatljivo, jer želimo čistu situaciju u oblasti grijanja, potpišemo eventualni ugovor i obavimo druge neophodne radnje – rekao je Stevanović.

Na današnjoj prvoj posebnoj sjednici Skupštine opštine Zvornik odborici su donijeli Odluku o prihvatanju grantovskih sredstava Evropske komisije po Projektu „Vodovod i kanalizacija Republike Srpske“ za sufinansiranje Projekta „Izgradnja vodovodnog sistema i kućnih priključaka za vodovodni sistem Zvornik Sjever faza 2“.

Iznos grantovskih sredstava je 1.039.000 KM.

– Mi imamo potpisan ugovor sa izvođačem za izgradnju vodovodnog sistema Zvornik sjever, faza 2, gdje on ne može povući grant sredstva bez adekvatne skupštinske odluke, što smo danas i uradili – istakao je Stevanović.

Faza dva vodovodnog sistema „Zvornik Sjever“ omogućiće vodosnabdijevanje dijelova mjesnih zajednica Trnovica, Jasenica, Roćević, zaselaka Barakovina, Potok i Pecka i podrazumijeva izgradnju rezervoara i pumpnih stanica.

Grantovska sredstva su obezbijeđena u skladu sa Sporazumom o grantu koji je zaključen između Evropske investicione banke i BiH i sporazuma između BiH i Republike Srpske.

U okviru ovog projekta Opština Zvornik potpisala je ugovor o izvođenju radova 22. avgusta ove godine sa konzorcijumom „Keso promet“ – „Eko euro tim“ u vrijednosti 2.078.000 KM.

Danas je usvojena i Odluka o prenošenju prava korištenja komunalne opreme koju je Opština Zvornik dobila od Švedske, na zvornički AD „Vodovod i komunalije“.

Vrijednost opreme je oko 402.000 KM, a čine je kamion-autosmećar, te 493 običnih i kontejnera za selektivno odlaganje otpada i 197 kanti za smeće.

Donaciju od Švedske koju predstavlja Međunarodna agencija za razvoj „SIDA“ Opština Zvornik je dobila u okviru sprovođenja Opštinskog programa za upravljanje čvrstim otpadom u BiH.

Komunalna oprema treba da doprinese provođenju projekta „poboljšanje usluga upravljanja otpadom u opštini Zvornik“.

Glavni rezultati koji treba da budu postignuti su pobošljanje upravljanja čvrstim otpadom, dugotrajan sistem organizovanog sakupljanja i odlaganja otpada, povećanje javne svijesti u vezi sa upravljanjem otpadom, bolji rezultati u prikupljanju naknada za usluge.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se