9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

SNSD i HDZ BiH dogovorili zajedničko formiranje vlasti na svim nivoima

MOSTAR – Na sastanku SNSD-a i HDZ-a BIH, održanom danas u Mostaru, dogovoreno je da će ove dvije stranke zajednički formirati vlast na svim nivoima.

„Ključna pitanja su riješena. Treba da se isprofiliše predstavnik Bošnjaka“, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik novinarima nakon sastanka.

Dodik je naglasio da partnerstvo HDZ-a BiH i SNSD-a traje dugi niz godina i da će on biti nastavljeno i ubuduće, te izrazio uvjerenje da će saradnja biti uspostavljena i na entitetskim i na kantonalnim nivoima.

On je najavio da će sutra u Zvorniku sa SP-om i DNS-om biti postignut dogovor o formiranju vlasti u Republici Srpskoj.

SNSD i HDZ BiH dogovorili zajedničko formiranje vlasti na svim nivoima (2)Čović je rekao da je juče razgovarao sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem, te da vjeruje da će HDZ BiH, SNSD i SDA činiti vlast na svim nivoima.

Dodik i Čović izrazili su uvjerenje da će vlast na svim nivoima biti formirana u što skorije vrijeme i to na nivou Republike Srpske i u kantonima do kraja novembra, a na nivou BiH do kraja godine.

Osim predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, u delegaciji su bili članovi najužeg rukovodstva Igor Radojičić, Nebojša Radmanović i Željka Cvijanović.

U delegaciji HDZ-a su, osim lidera stranke, Vjekoslav Bevanda, Borjana Krišto, Marinko Čavara i Davor Čordaš.

Dodik: Ključna pitanja razriješena

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Mostaru da će saradnja SNSD-a i HDZ BiH, osim na nivou BiH, biti uspostavljena i na nivou entiteta i kantona, a prije svega u Livanjskom kantonu.

„Ključna pitanja u našem partnerstvu su razriješena. Mi idemo zajedno. Kod bošnjačkog naroda treba da se isprofiliše određeni politički subjekt. To je važno da se vidi kroz formiranje vlasti na nivou Federacije BiH. Realno je očekivati da se partnerstvo koje HDZ BiH bude imao sa bošnjačkim strankama u FBiH odrazi i na nivo BiH“, rekao je Dodik.

Politički odnosi između srpskog i hrvatskog naroda, kaže on, riješeni su saradnjom SNSD-a i HDZ-a BiH.

„Partnerstvo SNSD-a i HDZ-a BiH traje dugi niz godina. Ono je izgrađeno kroz teška pitanja i sad se potvrđuje kroz zajednički nastup na različitim nivoima, a primarno na nivou BiH. Naš jedini sagovornik kod hrvatskog naroda u političkom smislu je HDZ BiH“, istakao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka delagacija SNSD-a i HDZ-a BiH u Mostaru.

On je rekao da se već danas može reći da su osnova vlasti na nivou BiH SNSD i HDZ BiH i da će saradnja ove dvije stranke biti nastavljena.

„Mi smo zajedno profilisali politike na raznim pitanjima, od pitanja ‘Sejdić-Finci’, mehanizma koordinacije… Pitanje promjene Izbornog zakon BiH nameće se kao hitno, jer su i ovi izbori pokazali mnoge nedostatke koje treba eliminisati. Mi ćemo izgraditi značajan nivo usaglašenih politika u okviru ovih političkih partija, ali ne na štetu trećega“, istakao je Dodik.

Komentarišući tvrdnje opozicije u Republici Srpskoj da će formirati vlast i na nivou Republike Srpske i na nivou BiH, lider SNSD-a je rekao da je normalno da opozicija stalno pretenduje na vlast, ali je ona u Republici Srpskoj hronično neuspješna u tome.

„Uvjeren sam da nemaju potencijal. Mi ćemo sutra u Zvorniku sa našim partnerima iz DNS-a i SP-a definisati većinu i spriječiti bilo kakve spekulacije i laži o prebjezima“, naglasio je Dodik i izrazio uvjerenje da će vlast u Srpskoj biti brzo formirana.

Predsjednik SNSD-a je ocijenio da izjave novog srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da će on određivati ko će biti legitimni srpski predstavnici u institucijama BiH nisu relevantne.

„Mladen Ivanić jeste formalno izabran za člana Predsjedništva iz Republike Srpske i sasvim je legitimno da u Srpskoj glasaju Hrvati i Bošnjaci, ali ako Ivanić pokušava da obezbijedi sebi predznak politički važne ličnosti u ime srpskog naroda, moram da kažem da je /kandidat SNSD-DNS-SP/ Željka Cvijanović dobila 26.000 glasova više u srpskom glasačkom tijelu od Ivanića“, naglasio je Dodik.

Navodeći da poštuje izbor naroda u Republici Srpskoj, Dodik je izrazio žaljenje što Cvijanovićeva nije izabrana za srpskog člana Predsjedništva BiH, jer ima potpuni legitimitet u srpskom narodu.

SNSD i HDZ BiH dogovorili zajedničko formiranje vlasti na svim nivoima (3)Dodik je potvrdio da postoje pokušaji dijela međunarodne zajednice da se utiče na formiranje vlasti u BiH i zaobiđe SNSD.

On je podsjetio da su prije četiri godine stranci neodgovorno postupili kada su formirali Vladu FBiH i dali legitimitet onima koji su doveli taj entitet u situaciju u kojoj je danas.

„Uvijek kada su se stranci petljali bilo je loše. Oni me prilično ne zanimaju, mada me zabavljaju. Postoje neki koji zaobilaze moj kabinet i moram javno da poručim da se zbog toga osjećam jako lagodno, jer kad sam se sastajao s njima bilo je problematično i njima i meni. Nadam se da će ga zaobilaziti i ubuduće“, istakao je Dodik.

On je naveo da mnogi nastoje držati lekcije domaćim političarima, poput ministra inostranih poslova Velike Britanije Filipa Hemona koji piše kolumne o tome da zadaća treba biti put prema Evropi, dok njegova Vlada javno govori da će provesti referendum o izlasku iz EU.

„Vi gradite svoje politike, a mi ćemo naše“, poručio je Dodik.

Na pitanje da li će podržati zahtjev HDZ-a BiH da u Savjetu ministara dobije mjesto ministra inostranih poslova, Dodik je rekao da i SNSD ima razmišljanja u vezi sa tom pozicijom, ali da vjeruje da neće biti nikakvih problema u postizanju dogovora.

Komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića da bi u Savjetu ministara BiH više volio vidjeti Savez za promjene nego SNSD, Dodik je rekao da bi i on, možda, više volio nekoga drugog osim SDA, ali da je realnost jedno, a želje nešto drugo.

HDZ BiH, SNSD i SDA treba što prije da formiraju vlast

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da vjeruje da će stranke pobjednice opštih izbora u BiH što prije formirati vlast, te da će njenu osnovu činiti HDZ BiH, SNSD i SDA.

„Želimo da imamo iste strukture stranaka na svim nivoima kako bi se izbjegla bilo kakva blokada“, istakao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sastanka delegacija SNSD-a i HDZ BiH.

On je rekao da je partnerstvo SNSD-a i HDZ-a BiH, koje je dugo njegovano, nastavljeno i izrazio uvjerenje da će zajedno sa SNSD-om i njihovim partnerima do kraja novembra biti formirana vlast u Republici Srpskoj i u pet kantona sa hrvatskom većinom.

„Čekamo da se to uradi i u pet kantona gdje SDA ima većinu kako bi do kraja godine uspjeli završiti glavninu posla na primjeni izbornih rezultata“, rekao je Čović.

On je naveo da je juče razgovarao i sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem, te da će iduće semdice biti održan sastanak stranačkih  delegacija HDZ-a BiH i SDA kako bi bio postignut dogovor, kao i sa SNSD-om, i što prije formirana vlast.

SNSD i HDZ BiH, Dodi i ČovićČović je najavio i razgovore sa predsjednicima DF-a Željkom Komšićem, SBB-a BiH Fahrudinom Radončićem i liderom PDP-a Mladenom Ivanićem.

„Međutim, mi smo vrlo jasno trasirali kojim putem idemo i to ćemo u utorak ili srijedu dogovoriti i sa SDA i onda idemo ubrzano raditi i vidjeti kako da usaglasimo programe“, naglasio je Čović.

Komentarišući izjave novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da ne bi trebalo da se miješa u izbor predstavnika srpskog naroda u institucijama vlasti u BiH, Čović je rekao da mu ne pada na pamet da to radi.

„Ne pada mi na pamet da se uplićem u srpsko ili bošnjačko pitanje. To su uradili glasači na izborima. Pored mene sjedi predsjednik Republike Srpske i nisam ja to odredio već narod i to već drugi put. Ključna stvar na kojoj smo mi insistirali su legalnost i legitimnost predstavnika naroda. Ne pada mi na pamet da radim ono što su nama radili prije četiri godine“, istakao je Čović.

On je izrazio je nadu da će sa Ivanićem dobro sarađivati u Predsjedništvu BiH.

Čović je rekao da niko od predstavnika međunarodne zajednice od njega nije tražio da ne ide u koaliciju sa SNSD-om ili mu sugerisao nešto drugo.

„Sastao sam se sa većinom relevantnih predstavnika međunarodne zajednice i rekao ko su paratneri. Često se moje ime stavljalo u kontekst kojekakvih potpisanih sporazuma. S tim ljudima ja nikad nisam imao razgovore, a kamoli potpisao sporazume. Izborni rezultat je jasan“, naglasio je Čović.

SRNA/Nezavisne novine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se