12 C
Zvornik
19. април 2024.

Šest prigovora na rad medija

SARAJEVO – Regulatornoj agenciji za komunikacije /RAK/ BiH stiglo je šest prigovora političkih subjekata u vezi sa mogućim kršenjem izbornih pravila i propisa medija, rečeno je Srni u Agenciji.

Dva prigovora odnose se na način utvrđivanja redoslijeda učešća političkih subjekata u okviru izbornih programa emitera kojima RAK izdaje dozvole, a tri na navodno protežiranje određenog političkog subjekta u izbornom programu jednog od nosilaca dozvole Agencije.

Jedan od prigovora RAK-u proslijedila je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH i on se odnosi na navodne uvrede jednog političkog subjekta na račun drugog političkog subjekta.

Poštujući odredbe koje se tiču praćenja rada medija u vrijeme izborne kampanje, Agencija je po službenoj dužnosti pokrenula slučaj protiv jedne radio-stanice koji se odnosi na navodno prekoračenje dozvoljenog vremena za plaćeno političko oglašavanje.

Svi navedeni slučajevi su u proceduri.

RAK je u izbornoj kampanji nadležan za praćenje izvještavanja medija kojima izdaje dozvole, odnosno javnih i privatnih elektronskih medija, javnih servisa te nosilaca dozvola za televizijsko emitovanje koje se vrši putem drugih elektronskih komunikacionih mreža.

Osim ispitivanja slučajeva mogućih kršenja pravila i propisa koje je Agencija donijela u skladu sa odredbama Zakona o kumunikacijama BiH, RAK je u periodu predizborne kampanje nadležan za provođenje Izbornog zakona BiH u dijelu koji se tiče medija u izbornoj kampanji, kao i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

U skladu sa navedenim, nosioci dozvola dužni su obezbijediti pokrivanje predizbornih aktivnosti političkih subjekata.

Od dana početka izborne kampanje počinje i obaveza medija da čuvaju snimke svih programa u trajanju od 30 dana.

U slučaju eventualnog kršenja navedenih pravila i propisa, Agencija pokreće postupak ispitivanja njihovog kršenja po službenoj dužnosti ili po prigovoru koji može podnijeti bilo ko.

Iz RAK-a podsjećaju da Agencija, ukoliko se ustanovi kršenje pravila i propisa, izriče kazne nosiocima dozvola u vidu mjera upozorenja ili novčanih kazni.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se