9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Sedmorka s crne liste UN operiše po BiH

SARAJEVO – Sedam osoba koje se zbog povezanosti s terorizmom nalaze na crnoj listi Savjeta bezbjednosti UN, često bez ikakvih problema borave u BiH, u kojoj se za većinu njih nalazi posljednja poznata adresa prebivališta.

Kazao je to sagovornik „Glasa Srpske“ blizak bezbjednosnim strukturama i istakao da su među njima suvlasnik Vakufske banke Saudijac Jasin al Kadi, Tunišani Šefik Ajad, Halil Jaraja i Mehrez al Amdouni, te terorista Mohamad al Ahdala, koji je vodio mudžahedinske kampove u BiH za vrijeme rata i koji se borio na čečenskom ratištu.

– Ajad, koji je označen kao jedan od najvažnijih saradnika „Al-Kaide“, navodno živi u Irskoj. Jaraja i Al Amdouni i dalje finansiraju islamističke organizacije u BiH koje su povezane s terorizmom. Neki od njih još imaju pasoše, odnosno državljanstva BiH – kazao je naš sagovornik.

Istakao je da bezbjednosne službe BiH kada je riječ o tom pitanju ne preduzimaju ništa, jer takve osobe označavaju navodno kao dojavljivače, odnosno kontakt osobe od kojih dobijaju informacije. Dodao je da u BiH nesmetano funkcionišu organizacije koje sarađuju sa „Al-Kaidom“, iako se i one nalaze na crnoj listi UN.

– To su organizacije „Al Furkan“, „Bosanska idealna futura“, „Global relif fondacija“, „Benovolensija internešnal fondacija“, bh. kancelarija „Taibah internešnela“ i „Al Haramein islamska fondacija“. Imaju sjedišta u Sarajevu, Zenici, Travniku, Visokom i Zavidovićima – kazao je izvor „Glasa Srpske“.

Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se