12 C
Zvornik
19. април 2024.

Sajtovi u BiH na meti Anonimusa

MOSKVA – Sajtovi najvažnijih institucija u BiH, Velikoj Britaniji, Belgiji i više od 20 drugih zemalja bili su na meti napada hakerske grupe „Anonimus“ po nagovoru skrivenog doušnika FBI Hektora Monsegura.

Prenijeli su to u petak ruski mediji nakon što su se ove sedmice pojavili dokumenti koje su koristili američki tužioci kao dokaze protiv „Anonimusa“ i njihovog člana Džeremija Hamonda u napadima na sajtove u BiH i ostalim zemljama. Prije nego što su američke vlasti uhapsile Hamonda u Čikagu u  martu 2012. godine zvaničnici su sakupili dokaze protiv njega uz pomoć njegovog bivšeg kolege hakera Monsegura poznatog i kao Sabu.

– Upadao sam u brojne sajtove koje mi je on fingirao, krao sam imejl naloge i baze podataka i prebacivao na njegov server koji je u stvari pripadao FBI-u. Predavao sam i šifre i tajne prilaze metama, koje su završavale u rukama FBI i koji su onda mogli kontrolisati te mete – rekao je Hamond, koji je lani osuđen na deset godina zatvora.

Na listi, koju je Sabu davao Hamondu, bile su adrese organizacija koje su pripadale ili bile povezane sa vladama mnogih zemalja uključujući Sloveniju, Albaniju, Grčku i Tursku.

Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se