18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Radojičić: Pobjedničke stranke trebaju formirati vlast u »paket aranžmanu«

BANJALUKA – Predsjednik banjalučkog odbora SNSD-a Igor Radojičić izjavio je da je zadovoljan rezultatom ove stranke u najvećem gradu Srpske i da je znatno bolji u poređenju sa posljednjim lokalnim izborima u Banjaluci.

„Naš rezultat u Banjaluci je podignut za 5.000 do 20.000 glasova u odnosu na prošle lokalne izbore, zavisno od izbornog nivoa“, izjavio je Radojičić i dodao da je SNSD zadovoljan ostvarenim rezultatom u najvećem gradu RS, pogotovo kad se zna da je pobjeda ostvarena na sva četiri izborna nivoa.

On je istakao da je SNSD u Banjaluci zadržao pet poslaničkih mandata u Narodnoj skupštini RS, te dva u parlamentu BiH.

Prema njegovim riječima, rast opozicije na netom održanim izborima jeste „statistički dokaziv, ali ne naročito dramatičan po SNSD jer je SDS sa sadašnjih 18 mandata narastao na najviše 24 mandata, u što se ubrajaju i poslanici Srpske radikalne stranke“.

On je istakao da rast od četiri mandata u slučaju SDS-a ne može biti argument za tvrdnju o velikom izbornom uspjehu SDS-a.

Kako je kazao, SNSD još nije stupio u razgovore o formiranju vlasti i skupštinske većine ni na nivou RS ni BiH, ali da smatra da pobjedničke stranke trebaju formirati vlast u „paket aranžmanu“, odnosno i u RS i FBiH i Savjetu ministara BiH.

„SNSD je zainteresovan da pobjedničke stranke u entitetima formiraju Savjet ministara BiH, a želimo da učestvujemo i u Vladi FBiH. Ako pobjedničke stranke u FBiH – SDA i HDZ BiH imaju interes za učešće u Vladi RS i ako se može napraviti ‘paket aranžman’ i za Savjet ministara onda bi vlast na nivou BiH mogla biti prilično brzo konstituisana“, naveo je Radojičić.

Govoreći o danas predstavljenim rezultatima Centralne izborne komisije u vezi prebrojavanja glasova, Radojičić je napomenuo da statistički podaci SNSD-a ukazuju na to da je Milorad Dodik definitivno pobijedio u izbornoj trci za predsjednika RS.

„Jedino bi ozbiljan izborni inžinjering u vezi glasova iz tzv. vreća mogao da utiče na taj rezultat jer je razlika u korist Dodika oko 10.000 glasova i jako je teško dostižna“, rekao je Radojičić.

On je dodao da je razlika u broju osvojenih glasova između Željke Cvijanović i Mladena Ivanića u trci za srpskog člana Predsjedništva i dalje jako mala i da je jasno da će glasovi iz inostranstva odlučiti ko će od njih dvoje dobiti ovu bitku.

„Partije iz vladajuće koalicije, odbnosno SNSD, DNS i SP imaju apsolutnu većinu za formiranje skupštinske većine, bez podrške bilo kojeg četvrtog partnera. Sada se treba koncentrisati na razgovore o formiranju vlasti i prestati se baviti izborima“, rekao je Radojičić.

Nezavisne novine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se