20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Radojičić: Imamo većinu za formiranje vlasti

BANJALUKA – Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je da bi koalicija SNSD-DNS-SP trebalo da ima 44 mandata u parlamentu Republike Srpske, odnosno većinu za formiranje izvršne i zakonodavne vlasti u Srpskoj.

Radojičić je naveo da su ovo podaci SNSD-a, dok prema nezvaničnim podacima Centralne izvborne komisije BiH ova koalicija bi trebalo da ima 43 mandata, jer im nedostaje još 11 odsto prebrojnih glasova.

„Smatramo da se Narodna skupština, Vlada i Vijeće naroda Republike Srpske mogu i trebaju konstituisati do kraja ove godine. Prema nezvaničnim rezultatima opštih izbora u BiH, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Milorad Dodik je pobijedio za predsjednika Srpske i ne postoji ni teoretska mogućnost za promjenu ovog rezultata“, rekao je Radojičić danas novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je dijaspora, odnosno bošnjački glasači, uglavnom glasala za kandidata Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, čija prednost je uvećana u odnosu na kandidata koalicije SNSD-DNS-SP Željku Cvijanović.

Radojičić je naveo da su kontakti SNSD-a, DNS-a i SP-a svakodnevni, a formalni razgovori će biti otvoreni nakon objavljivanja zvaničnih rezultata izbora, napomenuvši da prioritet svih vlasti mora da bude borba protiv kriminala i korupcije, kao i rješavanje ekonomskih problema.

„Željeli bismo da imamo i širu koaliciju u parlamentu Srpske. Zainteresovani smo za razgovor sa vanstranačkim ličnostima, sa kvalitetnim ljudima iz opozicionih redova, osim sa sadašnjim rukovodstvom SDS-a, kao i za recipročno zastupanje dvije entitetske vlade i formiranje Savjeta ministara BiH“, pojasnio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, još se ne razgovara o imenima kandidata za pojedinačne funkcije, a na nivou BiH se mora poštivati princip rotacije.

Radojičić je rekao da je SNSD zabrinut zbog dugog procesa brojanja glasova u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

„Tačno je da ova institucija poštuje Izborni zakon BiH, kojim je predviđen ovakav sporovozni tok brojanja glasova i objavljivanja rezultata opštih izbora u BiH, ali nije shvatljivo da 10 dana od zatvaranja redovnih biračkih mjesta i dalje nedostaje 10 odsto rezultata“, rekao je Radojičić.

On je napomenuo da je potrebno što prije objaviti kompletne rezultate da bi se pristupilo formiranju izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH.

Radojičić je naveo da je najjasnija situacija izbornih rezultata za parlament BiH i da su mandati potpuno jasni.

„Izvjesno je da će SNSD imati šest mandata, DNS jedan. Postoji jasna većina u parlamentu BiH za formiranje Savjeta ministara BiH, jer SNSD sa koalicionim partnerima, SDA i HDZ-om BiH ima matematički kapacitet“, dodao je Radojičić i pozvao ove dvije stranke da, kao pobjednici izbora u FBiH, pristupe razgovorima o formiranju Savjeta ministara BiH.

On je naglasio da je SNSD zainteresovan za učešće u Vladi FBiH.

„Zainteresovani smo da sa pobjedničkim strankama iz FBiH razgovaramo o simetričnom formiranju vlasti u oba entiteta i Savjetu ministara BiH, jer bi na taj način sve bilo završeno veoma brzo. Sve ostalo bi bile avanture sa potencijalnim izazivanjem novih političkih kriza“, precizirao je Radojičić.

On smatra da postoji mnogo toga što je potrebno promijeniti u Izbornom zakonu BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se