23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Radnici traže dvije od pet zaostalih plata

SREBRENICA – Zaposleni u Rudniku boksita „Srebrenica“ traže da im poslovodstvo isplati dvije od pet zaostalih zarađenih plata i uplati zakonske doprinose ili će 31. oktobra stupiti u štrajk i zaustaviti eksploataciju rude, potvrdio je Srni povjerenik Saveza sindikata Republike Srpske za Srebrenicu i Bratunac Milan Jovanović.

Jovanović kaže da je 40 radnika ovog kolektiva prošle sedmice saopštilo zatjeve poslovodstvu i u skladu sa zakonom najavilo štrajk, ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni.

Sastanak predstavnika sindikata sa rukovodstvom i upravom ovog kolektiva zakazan je za sutra u 9.00 časova.

Jovanović očekuje da će poslovodstvo odgovorno i ozbiljno shvatiti opravdane zahtjeve radnika za isplatu plata, jer im je ugrožena egzistencija.

„Nadam se da će biti postignut dogovor, da neće biti obustavljena eksploatacija rude, jer bi to još više pogoršalo stanje u ovom rudniku“, rekao je Jovanović.

Zbog majske poplave, kada su površinski kopovi rude boksita bili napunjeni vodom i pretvoreni u vještačaka jezera, eksploatacija rude ove godine počela je sa velikim zakašnjenjem, a iscrpavanje vode iz kopova trajalo je više od dva mjeseca i dovelo do velikih troškova.

U ovom rudniku eksploatacija rude ne obavlja se u zimskom periodu i ove godine poplave su njen početak prolongirale do avgusta, što je u najvećoj mjeri izazvalo zastoj u isplati plata.

Osim pet neisplaćenih plata, radnici su zabrinuti za dalju egzistenciju u predstojećem zimskom periodu, kada se ruda ne isporučuje i ne može se očekivati ostvarivanje prihoda.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se