15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Putin u Beogradu: Imamo zajedničku prošlost i dobru budućnost

BEOGRAD – Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas da dvije države imaju puno toga zajedničkog u prošlosti, a da pred sobom imaju dobru budućnost.

Na početku sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem on je podsjetio da su prije 70 godina vođene borbe za oslobođenje Beograda ocijenivši da je to bila „zajednička borba za ispravnu stvar“.

Kada je riječ o Kosovu, čiju nezavisnost Rusija ne priznaje, Putin je rekao da zvanična Moskva tu zauzima principijelan stav koji se ne zasniva samo na prijateljskim odnosima dvije zemlje već i na međunarodnom pravu.

„To je principijelan stav koji neće podleći nikakvoj promjeni. Podržavamo Srbiju i namjeravamo da je podržavamo i dalje“, rekao je Putin.

On je ocijenio da trgovinsko-ekonomski odnosi imaju tendenciju rasta, ali da mogu biti još mnogo bolji i izrazio nadu da će danas tokom razgovora sa srpskim zvaničniciam biti pronađeni dodatni razlozi za dalju saradnju.

Nikolić: Srbija u Rusiji vidi iskrenog i velikog prijatelja

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas u razgovoru sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom da Srbija u Rusiji vidi iskrenog i velikog prijatelja i da je pomoć te zemlje dragocjena u očuvanju teritorijalnog suvereniteta i integritreta posebno kada je u pitanju Kosovo i  Metohija.

„Znam da taj princip čuvate iako biste možda mogli drugačije“, rekao je Nikolić i dodao da Srbija u Rusiji vidi svog velikog saveznika, saradnika i partnera i da neće ugroziti svoj moral bilo kakvim lošim ponašanjem prema Rusiji.

On je istakao da Srbija danas nema neprijatelja, da ima manjih i većih prijatelja i ponovio da u Rusiji vidi velikog prijatelja.

„Srbija na taj način pokazuje da razmišlja onako kako su razmišljali naši preci i uči svoju decu da vole Rusiju. Sve nas vezuje ne samo zajedničko slovensko poreklo, jezik, vera, tradicija, kultura već i to što smo uvek bili na istoj strani“, rekao je predsjednik Srbije.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se